1848-ra emlékeztek az Erdélyiben

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.”
(Széchenyi István)

Idén – az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégiumban – rendhagyó történelem óra keretén belül emlékeztünk meg az 1848 tavaszán történt eseményekre, valamint azokra a történelmi személyiségeinkre, akik hősies, önfeláldozó módon alakították nemzetünk sorsát.

A tanulók gondosan összeválogatott képsorok vetítésével nyerhettek bepillantást a reformkori életbe, közelebb hoztuk számukra a kor társadalmi, politikai problémáit, majd a forradalmat kiváltó okokról, valamint a márciusi és a tavaszi eseményekről láthattak a tanulók összefoglaló, rendszerező képeket. Mindezt Fehér József tanár úr tanulóinknak is könnyen értelmezhető magyarázó előadása kísérte. A tanulók legnagyobb örömére a diasort színesítette az általuk rajzolt (előzetes feladatként elkészített) sok-sok kép, melyek mind a tavasszal, március 15-vel, a forradalommal voltak kapcsolatosak.

A bemutató és a történtek felelevenítése után az interneten már népszerű Honfoglaló című játékra hajazva, történelmi vetélkedő során, még alaposabban elmélyültünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc fontosabb eseményeiben, nagyjaink tetteiben, érdekesebb információkat is fel-felfedve.

A tanórát kézműveskedéssel zártuk, a nemzeti színű lobogónknak és a kokárdának tisztelegve.
Mi így ünnepeltünk és tisztelegtünk hazánk nagyjainak emléke előtt.

Az iskola beszámolója

A képek

Feltöltő

Fel