A Kossuth szobornál tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt

Szabad ország, egységes akarattal és évezredes történelemmel, amely ugyan mindig “kapott” egy felsőbb hatalmat, de a magyarok vették a bátorságot és szükség szerint fegyverrel is felléptek az igazságtalansággal szemben.

Többek között erről is beszélt március 15-én Dr. Fodor Ferenc református lelkipásztor az Iskolakertben található Kossuth szobornál. Az 1848-19-es forradalom és szabadságharc megemlékezésének szónoka azt is jelezte, még napjainkban is vannak külső hatalmak, melyek irányt szabnának az országnak. Így a haza egysége minden percben fontos.

Dr. Fodor Ferenc szerint a ma nagyra becsült értékekért százak, ezrek adták életüket, ezért azt felelősséggel kell megtartani és fejet hajtani mindazok előtt, akik mertek magyarok lenni.

A megemlékezésen adta át Aros János, Sárospatak város polgármestere a képviselő-testület által a helyi kitüntető rendelet értelmében megítélt Sárospatak nyilvánosságáért díjat.

2017-ben Magyar Péter László vehette át a Sárospatak nyilvánosságáért díjat.

Életrajzából kiderül, hogy 1946 májusában Debrecenben született. Nem kímélte családját a vörös terror, amelynek egyik következményeként édesapja börtönbe került, majd szülei elváltak. A nehézségek ellenére a Debreceni Tanítóképzőben  népművelő-könyvtárosi diplomát szerzett, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen okleveles népművelőként végzett. 1970-ben kezdett Sátoraljaújhelyen dolgozni, mint népművelő, öt évvel később ezt a hivatást már Sárospatakon végezte.

1984-től dolgozott újságíróként. Először a Sátoraljaújhelyi Városi Televízióban, majd annak jogutódjában a Zemplén Televízióban volt szerkesztő-riporter.

1989 és 1994 között a Sárospatak Közéleti Újság felelős szerkesztője volt, majd 1997-ig ismét a Zemplén Televízió következett. 97′ és 2000 között a “Kisvárda” közéleti havi lap felelős szerkesztőjeként dolgozott. Utolsó munkahelye 2004-2005-ben a Sátoraljaújhelyben működött Rádió Aktív volt, ahol jegyzeteket írt, élő magazinműsorokat vezetett és határon túli – Felvidéki, Kárpátaljai – magazinműsorokat készített heti rendszerességgel.

2005-től rokkantnyugdíjas, amelynek előzménye az egy évvel korábban kapott agyvérzés, amelyet 2010-ben további kettő követett.

Gyakori munkahely változásainak egyetlen oka egy Makovecz Imrétől hallott bölcs figyelmeztetés:
“Alkalmazotti tudattal nem lehet alkotó munkát végezni.”

A díj átadását követően emlékműsort adtak elő a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona diákjai, akik a 48′-as pataki eseményeket idézték fel. Közreműködtek a Zempléni Lovas Egyesület valamint a Bodrog Néptáncegyüttes tagjai. A megemlékezés koszorúk elhelyezésével majd a Szózat közös éneklésével zárult.

Feltöltő

Fel