Tájékoztató az országos tűzgyújtási tilalomról

Tisztelt Sárospataki Lakosok!

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium 2017. március 3-tól átmeneti időre az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre.

A fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.

A földművelésügyi miniszter felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Továbbá tájékoztatom a lakosságot, hogy az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével, a növekvő szabadtéri programok és tevékenységek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. Avar és kerti hulladék égetését csak az önkormányzati rendeletben meghatározott helyen, napokon és módon szabad végezni. Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testületének az avar és kerti hulladék égetésének helyi szabályairól szóló 18/2015. (VI. 01.) önkormányzati rendelete innen tölthető le: http://varoshaza.sarospatak.hu/melleklet/3386/

Külterületi ingatlanok esetében, amennyiben az égetést jogszabály megengedi, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 226. §-a alapján előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal (irányított égetés). Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a katasztrófavédelem oldalait (www.katasztrofavedelem.hu; www.baz.katasztrofavedelem.hu), vagy a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság honlapját (www.erdotuz.hu).
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató kisfilmjei az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=39

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32

 

                                                                                                           dr.Vitányi Eszter

                                                                                                                   jegyző

 

 

Feltöltő

Fel