Czeglédi Lajosné emlékére, 102 évesen elhunyt Végardó legidősebb lakosa

2017. február 26-án 102 éves korában elhunyt Czeglédi Lajosné gránitdiplomás pedagógus, több nemzedék tanítója.

Czeglédi Lajosné 1915-ben született Tolcsván. Édesapját korán elvesztette, így édesanyja 3 testvérével együtt egyedül nevelte. A nehézségek ellenére óriási akarattal, önszorgalommal tanítói oklevelet szerzett. Tanított Sárospatak-Dorkón, Felsőzsolcán, majd 1948-tól nyugdíjazásáig Végardón és Sárospatakon. Közben Egerben matematika-fizika szakos tanári diplomát szerzett. Hosszú élete folyamán megkapta az arany, gyémánt, vas, rubin és gránit diplomát is.

Sokoldalú pedagógusként a matematika és fizika mellett más tantárgyakat is tanított. Később az iskola igazgatója lett és mellette a község népművelője. Élete volt a tanítás, Végardón négy generációt tanított. Sokféle társadalmi megbízatásnak tett eleget. Hatalmas szívvel mindenkihez volt egy jó szava, minden rászorulónak segített, mindenki problémáját sajátjának érezte, és igyekezett a megoldásban segíteni. Nyugdíjasként, 70 évesen, legnagyobb munkasikerének azt tartotta, hogy egy Sárospatakhoz közeli település halmozottan hátrányos helyzetű gyerekei, az ő osztályfőnöksége alatt, eredményesen végezték el az általános iskola 8 osztályát. Mint népművelő, színjátszó csoportot, néptánc csoportot szervezett, és előadásaikkal nagy sikereket arattak a környező településeken is. Rengeteg kirándulást szervezett, amelyeken a gyerekek mellett a felnőttek is részt vettek.

Czeglédi Lajosné nagyon büszke volt fiaira, Lajosra és Istvánra, menyeire, Júliára és Saroltára, akik szintén sikeres pedagógusok. Életét bearanyozták unokái, Attila, Levente, István, Orsolya és családjaik, valamint dédunokái, Flóra, Levente és Géza. Óriási fájdalma volt Lajos fiának és Attila unokájának korai elvesztése.

Egyénisége a család összetartó ereje volt. Minden jelentősebb évfordulót, ünnepet együtt töltött a család. Még 102 évesen is, születésnapján, közösen köszöntötték szerettei.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

-A gyászoló család-

 

Feltöltő

Fel