Arany János emléknap a Rákócziban

2017. március 2-án Arany János születésének 200. évfordulóján iskolánkban 12 órás versfelolvasással tisztelegtünk a költőfejedelem előtt. Előzménye a 6 évvel ezelőtt megrendezett 24 órás Mikszáth felolvasó nap volt.

Az ünnepre hangolódva pályázatokat készítettünk: prezentációt az életútjáról, illusztrációt a verseihez, portrét és irodalmi dolgozatokat. Ezeket a tanulói munkákat az aulában meg lehet tekinteni. A felolvasásra pedig minden osztály színes összeállítással készült: mesékkel, versekkel, balladákkal, elbeszélő költeményekkel, anekdotákkal a költőtől, a költőről.

A rendezvényt nyitottá tettük azzal, hogy meghívással fordultunk a város lakosaihoz és intézményeihez. Nagy örömünkre sokan eleget tettek a felkérésnek, és egész nap közösen ünnepeltünk.
Megtisztelő volt számukra, hogy a megnyitón mi köszönthettük a vendégeket, bejelentettük a műsorszámokat és jeles előadóinkat. Az Előhang közös elmondás után a díszteremben kezdetét vette a felolvasás. Itt is mi ügyeltünk arra, hogy az előadás folyamatos és zavartalan legyen.

A 720 percben sok érdekes élményben volt részünk. Külön tetszett az a változatosság, hogy míg az 1. osztályosok mesét olvastak diáról, a következő pillanatokban felnőttek olvasták fel kedvenc versüket. A nyugdíjas nénik és bácsik lelkes és áhítatos versmondásukkal példát mutattak nekünk, hogy bizony az irodalom-, a versek szeretete ne érjen véget az iskolapad elhagyásával!
Kellemes meglepetést szerzett egy Londonban élő volt diáktársunk, aki a Skype segítségével kapcsolódott be a műsorba.

Napközben Arany János kedvenc édességét, a frissen sütött, ropogós „marcza-fánkot” kóstolhattuk meg, ebédre kedvenc ételét, csirkepaprikást tálaltak föl galuskával és tejföllel.
15 órától Veres Miklós kisvárdai tanár és irodalomtörténész rendhagyó irodalomóráján sok új ismeretet és érdekességet osztott meg nekünk a költő életéről és munkásságáról.
Az estet igazgatónő versolvasásával és egy kis színdarabbal zártuk 20 órakor.

Köszönjük mindazoknak, akik részvételükkel, támogatásukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez! Köszönetet mondunk tanárainknak és iskolánk minden dolgozójának, hogy szervezésükkel, munkájukkal lehetővé tették számunkra, hogy ilyen méltó módon emlékezhettünk meg Arany János 200. születésnapjáról.

Rák Eszter és Stumpf Soma, 8.b osztályos tanulók
Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

További fotókért kattintson IDE!

 

Feltöltő

Fel