Az utóbbi évtizedek legnagyobb léptékű beruházásai kezdődhetnek el Sárospatakon

Meghaladja a 14 (!) Milliárd forintot azoknak a hazai vagy Európai Uniós támogatású pályázatoknak az összege, amelyek Sárospatak fejlődését szolgálják a következő években. A polgármesteri sajtótájékoztatón elhangzott, az utóbbi évtizedek legnagyobb léptékű beruházásai kezdődhetnek el a városban.

Aros János úgy fogalmazott, az újra várossá nyilvánítás óta eltelt időszak legnagyobb volumenű fejlesztései következhetnek Sárospatakon. Az önkormányzat és a városi intézmények, civil szervezetek is egyre eredményesebben szerepelnek a pályázati források elnyerése során. A részletekről a következőek mondta Aros János polgármester.

Február 21-én jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a Gyógyhelyek fejlesztése elnevezésű program Végardó Fürdő fejlesztése 1,5 milliárd forint fordítható. Tokaj-hegyalja egyetlen termálfürdője így már nem csak nyári fürdőként üzemelhet majd, hanem télen is fogadhatja a jövőben a vendégeket. Sikeresen pályázott a katolikus egyház a szent negyedben található épületének Kulturális turizmust kiszolgáló fejlesztésére, Szent Erzsébet Zarándok- és Látogatóközpont kialakítására több mint másfél milliárd forintos támogatást nyertek el.

A Művelődés Háza és Könyvtára, mint Makovecz örökség felújítására 1,3 milliárd forintot nyertünk. A várprojektben a Rákóczi-vár fejlesztése és bővítése a fenntartó Magyar Nemzeti Múzeum és az önkormányzat által elnyert együttes forrásból majd 1,6 milliárd forint értékű lesz. A városban évtizedek óta tapasztalható szennyvíz rendszert érintő problémákat kezeli majd az úgynevezett derogációs pályázat 2,5 milliárd forint értékben. A Református Egyház alapítványa TAO-s támogatásból 1,3 milliárd forintból épít új sportcsarnokot. Kézilabda munkacsarnokot építünk az Árpád Vezér Gimnáziumnál 250 millió forintból. Útfelújításokra 100 millió forintot tudunk fordítani. Előkészítve vár a márciusi beadásra két darab egyenként 500-500 millió forintos EFOP pályázat, amelyek a helyi és térségi humán kapacitásokat erősítik. A helyi közösségek és gazdaság erősítésére a „CLLD” pályázaton 500 millió forinttal számolunk és sorra érkeznek a pozitív bírálatról a hírek a Területfejlesztési Operatív Programokra benyújtott, összesen 2,5 milliárd forint értékű pályázatainkról – zárta összegzését a polgármester.

Az egész borvidék érintően pedig szintén a Magyar Közlönyben jelent meg, a Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasútvonal fejlesztése 21,1 milliárd forint értékben, ami a térség lakosait valamint az egyre jelentősebb turizmust szolgálja majd.

Aros János azt is fontosnak tartotta, hogy valamennyi az önkormányzat által elnyert pályázat 100 százalékos támogatású, vagyis nem terheli önköltség az önkormányzatot. A pályázatok megvalósulása leginkább a 2018-as évtől várható, hiszen addig a szükséges tervezési, engedélyezési valamint közbeszerzési eljárásokat kell lefolytatnia az önkormányzatnak – tette hozzá Aros János.

Feltöltő

Fel