A vadállományra is nagy figyelmet fordítanak a zord időkben

December elejétől folyamatosan etetik a vadakat a Zempléni Hubertus Vadásztársaság tagjai és hivatásos vadászuk. Az utóbbi napok havas időjárása miatt azonban sűrítették az etetési alkalmakat, hogy ezzel is segítség a vadállomány áttelelését.

A nagy hidegben a korábbi adagok dupláját juttatjuk ki az etetőkre – mondta Kerchner József. A Zempléni Hubertus Vadásztársaság elnöke közölte, vadászterületükön nagyjából 40 szóró van, melyek közül 30 magántulajdonú míg 10 a társaság által üzemeltetett. Utóbbiakra egyenként legalább 15-20 kilogramm takarmányt szórnak ki, hogy biztosítsák a szükséges táplálék mennyiségét. Az utóbbi napok havazása miatt is fontos volt megemelni az adagot, hiszen így még nehezebben jutnak hozzá a vadak az élelemhez, ráadásul a 40-50 centis hóban történő mozgásuk is nagyobb energiát igényel – tette hozzá Kerchner József.

Az ősz egyébként jó volt, hiszen akkor bőséges táplálékhoz fértek hozzá a vadak, azonban a januári időjárás már beavatkozást igényelt – mondta Albert István. A vadászmester azt mondta szarvasok, őzek, vaddisznók és váltó vadként a muflon is előfordul területükön, de a nyúl és a fácán is honos a területen. Az apróvadak etetéséhez 11 szóró áll rendelkezésre, míg a nagyvadaknak négy olyan fedett szóró is rendelkezésre áll, amelyen szálastakarmányt is biztosítanak. A szórók mostanság nem vadászati helyek, hanem etetők – hangsúlyozta a vadászmester. A jelentős vadászati korlátozás azért is szükséges hogy a vadállomány biztonságban legyen a telelés során. A nagy hó és hideg komoly veszélyt jelent az állatokra, akárcsak az hogy a hóban nehezebben férnek hozzá az élelemhez. Ezért van jelentősége a szóróknak.

A szórók fontosságát mutatja az is, hogy például mióta az őzek így telelnek át, intenzívebb az agancs felrakásuk és több érmes bakot is elejtettek a későbbiekben.

Az élelmiszer kijuttatása nem könnyű feladat, főleg a mostani nagy hóban. Még a terepjáróval is nagy odafigyelést igényel az úton maradás. Kertész László, a társaság hivatásos vadásza naponta legalább 30 kilométer tesz meg minden nehézség ellenére a hegyen, hogy kijuttassa az élelmet. Persze terepjáróval csak egy darabig lehet eljutni, onnan gyalogosan vezet az út. A platóról lepakolva zsákokban hordja az élelmet a szórókra. Persze közben figyeli a tájat, a vadakat és a nyomokból is jól látja, nagy a forgalom az etetők környékén és minden eleség elfogy. Ennek viszont csak örülni lehet – mondja a fiatal hivatásos vadász.

Feltöltő

Fel