Vállalkozókkal, intézmény és civil szervezeti vezetőkkel indították az évet Sárospatakon

Évindító találkozóra hívták a vállalkozókat, intézmény és civil szervezeti vezetőket Sárospatakon. Aros János polgármester és Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj – Zemplén országgyűlési képviselője már második alkalommal tartott közös rendezvényt januárban, azért, hogy visszatekintsenek az elmúlt évre és tájékoztatást adjanak az adott időszak feladatairól, lehetőségeiről.

Dr. Hörcsik Richárd azt mondta, ugyan Brüsszel akadékoskodása miatt több pályázati kiírás bírálata is késlekedik, de a napokban már utoléri magát a rendszer és 2017 már az uniós források biztosításáról és a fejlesztésekről fog szólni. Hangsúlyozta, a pályázatok 75%-át már kiírták az elmúlt éven, így a főbb pályázati kategóriák ismertek és pályázhatóak. A késlekedésről közölte, az új alapokra helyezett pályázati és bírálati rendszer megfelelően hatékony lesz a következőkben és így komoly feladat vár minden pályázóra. A képviselő hozzátette, azt reméli a pataki vállalkozások, szervezetek is megtalálják számításaikat a fejlesztési programokban és hosszú távon megalapozzák jövőjüket.

Csak Sárospatakon közelíti a 10 (!) milliárd forintot az az uniós fejlesztési csomag, amelyet az önkormányzat, az önkormányzati intézmények és más városi szervezetek vagy éppen oktatási intézmények nyújtottak be – mondta Sárospatak polgármestere.

Aros János a részletekről közölte, az önkormányzati pályázatokat jelentő úgynevezett Területfejlesztési Operatív Programokra meghaladja a 2,5 milliárdot a benyújtott pályázatok összege, melyek közül több már túl van az első körös bírálaton.

Ismert a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumát érintő pályázat mintegy 1,5 milliárd forint értékben, melyből 200 millió forint az önkormányzaton keresztül biztosított forrás. A TAO támogatásokból kézilabda csarnok épülhet az Iskolakertben, kézilabda munkacsarnok épül az Árpád Vezér Gimnáziumhoz tartozóan, 1,3 milliárd forintból újulhat meg A Művelődés Háza és Könyvtára, 2,5 milliárd forint a „derogációs” pályázat, ami a helyi szennyvízhálózat átalakításáról szól, 500 millió forintra pályáztak a helyi gazdaság és közösségek fejlesztésére és számos fontos területen várható még beruházás a városban.

Aros János azt mondta, a várossá nyilvánítás óta nem volt olyan fejlesztési potenciál, amire a következő hónapokban, években számíthat Sárospatak.

A megjelenteket tájékoztatta a közigazgatási változásokról Dr. Komáromi Éva, a Sárospataki Járási Hivatal vezetője, megemlítve, hogy az ő épületük is felújítás alatt van, amelynek időszakára egyes esetekben a város más pontjain fogadják már az ügyfeleket, de fennakadást továbbra sem tapasztalnak.

A tájékoztatókat követően pezsgős koccintásra hívták a résztvevőket és az állófogadás biztosította a további lehetőséget a kötetlen beszélgetésre.

Feltöltő

Fel