A Sárospataki Wass Albert Kör (SWAK) az egyesület névadójára emlékezett az írófejedelem születésének 109. évfordulóján

A szokatlanul hideg, szeles idő ellenére is szép számmal gyűltek össze a Sárospataki Wass Albert Kör tagjai január 8-án a Wass Albert parkban, hogy megemlékezzenek az erdélyi írófejedelem születésének 109. évfordulóján. A civil szervezet évek óta szervez megemlékezést az egyesület névadójának születésnapján.

Az emlékkőnél megjelenteket Tarnavölgyi László köszöntötte. A SWAK elnöke emlékbeszédében felidézte Wass Albert életének fontosabb állomásait, és méltatta életművét. Wass Albert – aki 1908. január 8-án született a Kolozs megyei Válaszúton – a XX. század sokat látott, nehéz sorsú, 1990 előtt méltatlanul háttérbe szorított, elhallgatott, sokáig teljesen elfeledett kiváló magyar írója. Nagy idők nagy tanúja ő, az erdélyi táj szerelmese és szakavatott leírója. Wass Albert életét alapvetően határozta meg Trianon. Anyaországinak született, aztán „elszakított”, határon túli magyar lett, majd Észak-Erdéllyel együtt ő is „visszatért”, később hontalan menekült a státusza, ugyanis szülőföldjéről menekülni volt kénytelen koholt vádak miatt.

Írói tehetsége hamar megmutatkozott. A Farkasverem című regényével már az 1930-as években elnyerte a rangos “Baumgarten” irodalmi díjat és több irodalmi társaság tagságát. Az Adjátok vissza a hegyeimet! című regényét lefordítottak német, spanyol, holland, és angol nyelvre és a háború után Európa egyik legsikeresebb könyve, Magyarországon pedig az 50 legnépszerűbb regények egyike lett a Nagy Könyv felmérésében további művei, a Kard és kasza, valamint a legjobb 12 közé is bekerült A funtineli boszorkány társaságában. Takaró Mihály irodalomtörténész szerint „Wass Albert helye – hatalmas és időtálló életműve, valamint a magyarságért tett felmérhetetlen jelentőségű munkája és szolgálata nyomán – a magyar kultúra halhatatlanjai között van. Ellenségei és ellenfelei elhallgatnak majd, ahogyan „a víz szalad, de a kő marad”.

Wass Albert egész életének, munkásságának középpontjában Erdély és a magyarság ügye állt, szinte mindenét erre áldozta. Számunkra ez a Wass Albert hiteles és példakép, követendő, akihez ragaszkodunk és ragaszkodnunk kell. S talán épp ezért ő napjaink egyik legolvasottabb és egyik legnépszerűbb magyar írója. Kövessük tehát méltó módon Wass Albertet azon az úton, melyen hontalanul is megmaradt élete végéig „töretlen hittel ember és magyar” – fejezte be megemlékezését a szónok.

Ezután a jelen lévőknek Lencsés Anna az egyesület tagja részleteket olvasott fel Wass Albert ismert műveiből (Elvásik a veres csillag, A tizenhárom almafa), majd az elnökség megkoszorúzta az emlékkövet.

A születésnapi megemlékezés a Székely himnusz eléneklésével ért véget.

Sárospataki Wass Albert Kör Elnöksége

(Fotók: Gyárfás Pál és Pándy-Szekeres Dávid)

Feltöltő

Fel