Karácsonyváró decemberi teadélután a könyvtárban

Adventi időszak végéhez közeledve az irodalmi teadélután a karácsonyi várakozás jegyében telt. Joggal kérdezhetjük, mire is várakozunk advent idején? Legjobban erre Pilinszky János szavaival lehet válaszolni: „Jézus születésére, arra, hogy a teremtett világban maga a teremtő Isten is testet öltsön. Arra várakozunk, ami már réges-régen megtörtént.”

A művészeket, írókat, zenészeket egyaránt megihlette a szeretet ünnepe, melynek hatására számos alkotás született. Kosztolányi Dezső Öröm című novellája, Wass Albert Karácsonyi meséje és Márai Sándor gondolata Az ünnepekről mindenki számára elgondolkodtató és figyelemfelkeltő, mert az egyre inkább anyagias világunkban könnyen megfeledkezünk a valódi értékekről.
Karácsony a szeretet ünnepe, vagy legalábbis annak kellene lennie. Próbáljunk meg békességet, nyugalmat varázsolni az ünnepre, legyen ez az időszak a készülődés öröme. Lépjünk ki a mindennapi rutinból és figyeljünk oda egymásra, legtöbbször egy jó szó, egy kis figyelmesség minden ajándéknál többet ér.

„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodákban, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hisz ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”
Márai Sándor

 

Feltöltő

Fel