Sok érdeklődő látogatott el a Vay nyílt napjára

Egyre inkább felértékelődik a szakmunkások erkölcsi és anyagi megbecsülése, ennek is köszönhetően évről-évre többen érdeklődnek a Vay Miklós Református Szakgimnázium, Szakközépiskola és Diákotthon képzései iránt. A hét elején nyílt napot tartottak.

Mintegy 200 fiatal érkezett a nyílt napra, hogy a szakképzés lehetőségeiről tájékozódjanak pályaválasztásuk részeként. A Vay Miklós Református Szakgimnázium, Szakközépiskola és Diákotthon igazgatója azt mondta, idén hagyományosnak mondható szakok mellett igyekeznek új lehetőségeket is biztosítani. Dr. Téglás Zsolt közölte, a következő tanévre meghirdették a felületkezelő és a postai ügyintéző szakokat is, de természetesen továbbra is pozitív érdeklődést tapasztalnak egyéb szakjaik iránt, úgymint a pincés, szakács, a gépi forgácsoló, hegesztő, erdészeti szakmunkás vagy éppen az épületgépész-technikus szakmák iránt. A fiatalok láthatják a piaci folyamatokat is, ami szintén meghatározó a pályaválasztás során. Az, hogy hiányszakmák vannak hazánkban és az abban érvényesülő, jó szakmai tudással rendelkező fiatalok szinte azonnal munkára számíthatnak – fontos tényező – tette hozzá az igazgató.

Idén szeptembertől olvasható az intézmény nevében az, hogy szakgimnázium. Ez nem csak egy új nevet, egy komplexebb, a fiatalok számára is többletet jelentő képzési majd pedig végzettségi rendszert is jelent az érettségivel párosuló szakok esetén. Fedor Mátyás, igazgatóhelyettes azt mondta, az érettségivel egy időben rész szakképesítéshez is hozzájuthatnak a tanulók. Az autószerelők például az érettségi vizsgával egyszerre szerezhetnek emelőgép kezelői jogosítvány, vagy az épületgépész-technikusok gáz- és bevont elektródás kézi ívhegesztő képesítést is megszerezhetnek. Ezek a vizsgák korábban nem voltak részei a rendszernek, csak külön lehetett azokat megszerezni. Az is újdonság tette hozzá Fedor Mátyás, hogy ezekben a képzésekben az ágazatnak megfelelő tantárgy is része lesz az érettségi vizsgának.

Az oktatók azt is elmondták, a változások pozitív irányba tartanak és egyre több fiatal ismeri fel annak a lehetőségét, hogy jó szakmával meg tudja alapozni saját egzisztenciáját.

Feltöltő

Fel