Mónus József volt legutóbb a Sárospataki Wass Albert Kör (SWAK) vendége

A többszörös világbajnok és sokszoros világrekorder, Eurázsia bajnok, több mint 170 győzelem és aranyérem birtokosa A Művelődés Háza és Könyvtára pódiumtermében tartott lebilincselő filmvetítéses előadást november 10-én.

A SWAK néhány tagja szeptember 30-án a füzéri várban találkozott Mónus Józseffel, a Farkassal, aki akkor magyar és guinnes rekord lövéseket hajtott végre a felújított vár alsó bástyájáról. A kapcsolatfelvételt meghívás követte és A Művelődés Háza és Könyvtára segítségével valósulhatott meg most Mónus József sárospataki előadása. A filmeken nyomon követhettük a hajdúnánási születésű harci cél- és távlövő íjász fantasztikus sikereit, bajnoki címeit, világrekordjait, melyeket Lengyelországtól Törökországon, Mongólián és Kínán át Dél-Koreáig ért el különböző világversenyeken. Amely versenyeken Mónus József magyarként a magyarságért , a múlt és a nemzeti lobogó tiszteletéért repíti egyre messzebbre nyílvesszőit milliméternyi pontossággal. Mint elmondta, sikereit elsősorban a hit erejének köszönheti, ezzel tudja adott esetben fizikailag erősebbnek tűnő vetélytársait legyőzni. Ezt a hitet igyekszik átadni két tanítványának: fiának és egy ifjú egri hölgynek, akik a mester útját igyekeznek – egyre eredményesebben és sikeresebben – járni.

Mónus József sikereit akár rendkívülieknek is nevezhetjük, hiszen – mint az előadásban többször utalt rá – mögötte nincs politika, pénz és intézmény. Nincsenek támogatói, csak érdek nélküli barátai, akiknek, ha ránéznek a magyar zászlóra, könnyes lesz a szemük. Neki “csak” a határtalan hite van, amely segíti őt az évekkel ezelőtt választott útján, ahogy fogalmazott: a “saját világában”. S hogy mennyire sikeresen, azt a megszámlálhatatlan bajnoki címe és rekordja mutatja. S ennek ellenére megmaradt egy szerethető és közvetlen embernek.

A mintegy másfél órás előadás után hitünkben és lélekben megerősödve és feltöltődve állhattunk föl, és egy nagyszerű MAGYAR EMBER fantasztikus eredményei előtt tiszteleghettünk. Olyan valakit ismerhettünk meg közelebbről, akit méltán állíthatunk a fiatalok elé példaképként. Ugyanis – fantasztikus eredményei mellett – szerénysége, közvetlensége, kitartása, akaratereje, hite és hazaszeretete valóban hiteles példaképpé teszi, akit mindnyájunknak érdemes követni.

Valószínű, hogy találkozhatunk még a jövőben Farkassal, a világhírű íjászbajnokkal Sárospatakon, mivel tervei között szerepel a Rákóczi várból lövéseket leadni.

Mónus József idén augusztus 20-a alkalmából a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült.

Köszönjük A Művelődés Háza és Könyvtára segítségét a rendezvény megtartásához.

A Sárospataki Wass Albert Kör Elnökségének tájékoztatója
(Gyárfás Pál fotói)

Feltöltő

Fel