Megújultak a Teológiai Akadémia internátusai

A diákság már belakta, a sajtó a napokban tekinthette meg a Sárospataki Református Teológiai Akadémia megújult internátusait.

Minden, ami körülöttünk zajlik egy folyamatnak a része, fontos állomása, de nem a vége – mondta Dr. Füsti-Molnár Szilveszter, miután a sajtónak bemutatták a Csécsi János Internátus épületét. A Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora emlékeztetett, a 486 éves pataki Kollégium szerves része a Teológia, amely 25 éve indulhatott újra. Ezen idő alatt is a hitben és minőségben teljes képzésre fókuszáltak az intézményben, azonban a kor követelményeinek újra és újra meg kell felelni. Ennek a folyamatnak az is része, hogy a Teológián tanulóknak méltó körülményeket biztosítanak, így az elmúlt években teljes egészében saját forrásból két internátust is felújítottak.

A régi Kazinczy Lányinternátust újították fel elsőként, modernizálták a szobákat, a korábban romos padlástérből pedig egy új közösségi helyet alakítottak ki. Az udvarán található egykor még bölcsődeként is üzemelő épületet pedig kibővítették. A Csécsi János Internátus küllemében és belső tartalmában, funkcióiban is átalakult. A két intézményben így majd 90 férőhely áll a teológusok rendelkezésére, de azt tervezik, hogy szükség szerint a városba érkező vendégek is használhatják majd a szállásokat – tette hozzá Dr. Füsti-Molnár Szilveszter.

1991-ben jellemzően lepusztult állapotú épületek kerültek vissza a Teológiához, sokáig méltatlan körülmények között zajlott az oktatás, de mégis töretlen maradt a szándék a megújulásra – mondta a püspökhelyettes, hozzátéve, hogy Sárospatak szerepe a lelkészképzésben elsődleges az egyház számára. Pásztor Dániel hangsúlyozta, a kollégiumi élet természetszerűleg közösséget alakít ki. Márpedig egy lelkésznek az is feladata lesz, hogy szolgálata során közösséget építsen, értse annak a társadalomra gyakorolt hatásait.

Az épület sajtóbemutatóján a kivitelező is jelen volt. A sárospataki Épszer Zrt. vezetője azt mondta, a megrendelő és a tervezők igényeit szem előtt tartva a helyi érdekeket figyelembe véve végezték el a munkálatokat. Kocsi László, elnök-igazgató kiemelte, már az árajánlat benyújtásakor figyelembe vették az épület funkcióját és utólag elárulta, a nemes feladat miatt a szokásosnak mondható piaci árréstől eltérően vállalták a munkát. Mindkét épület esetén az idén 65 éves a helyi társaság volt a kivitelező, a Lányinternátusban a bútorzatot is a társaság dolgozói készítették. Kocsi László hozzátette, büszkék a munkájukra, örülnek, hogy hozzájárulhattak a képzés színvonalának növeléséhez.

Az új épületegyüttesben közel 90 szálláshelyet alakítottak ki, és több új közösségi tér is a diákság rendelkezésére áll. A fejlesztés mintegy 300 millió forintos költségét a Sárospataki Református Teológiai Akadémia saját költségvetéséből biztosította.

Feltöltő

Fel