A Magyarhoni Földtani Társulat Vándorgyűlése a Sárospataki Református Teológiai Akadémián

Geológusok érkeztek a teológusokhoz. Ezt is írhatnánk röviden a Magyarhoni Földtani Társulat Vándorgyűléséről, amelyet idén a Sárospataki Református Teológiai Akadémián tartanak. A háromévente megrendezett Vándorgyűlés célja, hogy bemutassa a hazai tudományos kutatások legújabb eredményeit a földtan, a geofizika, a bányászat és a környezettudományok területéről.

A világörökségi helyhez igazodva viszont arról is szó lesz a vándorgyűlésen, hogy Tokaj-hegyalja világörökségi címe, hogyan fér meg mondjuk a bányászattal. Dr. Baksa Csaba, a Magyarhoni Földtani Társulat elnöke azt mondta, harmonikus egységbe kell hoznia a világörökséget, a természetvédelmet és a bányászatot. Mert Hegyalján fontos a szőlő, de még ősibb a bányászat. Az egykor több mint 100 bányából mára 8-10 maradt, de azok gazdasági jelentősége egyre nagyobb.

A természetvédelemnek, a kulturális örökségnek együtt kell élnie és dolgoznia a szőlészettel-borászattal és a bányászattal is – erősítette meg Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, hozzátéve, hogy mindkét ágazat társadalmi és gazdasági szerepe országos szinten is jelentős. A perlitre, a kövekre szükség van építkezésekkor, a zeolitra akár humán felhasználásra is, azonban értenünk kell hogy Tokaj-hegyaljáról a világban inkább a bor jut az emberek eszébe. Mi itt élők azonban tudjuk, hogy mindkét ágazat jelentős foglalkoztató, jelentős hozzájárulója az ország GDP termelésének, szóval az együtt munkálkodásuk lételeme a térségnek – tette hozzá Dr. Hörcsik Richárd.

Dr. Füsti Molnár Szilveszter a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora emlékeztetett, hogy milyen nagyszerű tanárok voltak már a 17-18. században a Teológián, akik felmérték az akkori ásványvagyont a térségben. Így a tudományos élet szereplői pataki geológiai alapokra is támaszkodhatnak.

A Magyarhoni Földtani Társulat vándorgyűlésén összesen ötven tudományos és szakmai előadást tartanak meg. A főbb témakörök: Ásványtan, kőzettan, geokémia; bányászat, bányászattörténet; Föld és Ég; Geofizika; Környezetföldtan, földtani természetvédelem;   Nyersanyagok (érc, nem érc, CH, víz);  Regionális földtan, rétegtan, tektonika;   Tudománytörténet.

Feltöltő

Fel