Nyári táborok A Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében

A Művelődés Háza és Könyvtára szerevezésében három szakmai tábor zajlik ezekben a napokban. Csatlósné Komáromi Katalin igazgató elmondta, hogy az intézmény alkotó közösségei számára minden évben szerveznek nyári bentlakásos programot, így 2016-ban is.

A Zempléni Rajztanárok Alkotó Köre felvidéki, szlovákiai és lengyelországi vendégekkel együtt tartják a tíznapos kurzusukat. Harmadik éve a kenézlői Faluház ad otthont a rajzosoknak. Tájképeket, csendéleteket festenek, szakmai előadásokat hallgatnak. A tavalyi évben létrejött homonnai kapcsolatnak köszönhetően két kiállításra készülnek az ősz folyamán, decemberben pedig az Újbástya Rendezvénycentrumban nyílik tárlat.

A Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely tagjai tavasszal hirdették meg táborukat. Debrecenből, Visegrádról is érkeztek az úri hímzés iránt érdeklődők. A szakmai foglalkozásokon túl ismerkednek a város nevezetességeivel, Sárospatak történelmével. A műhely tagjai készülnek a Kolozsvári Magyar Napokra is, ahová az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület jóvoltából kaptak meghívást, augusztus 18-21. között.

Augusztus 1-5-ig Alkotó Tábort zajlik 13 helyi és környékbeli gyermek részvételével Hercegkúton. A táborba az alkotni és kézműveskedni szerető gyermekeket hívtuk. A hét folyamán a napok témáját az évszakok adják. Minden nap megismerkedtünk egy-egy évszak jeles napjaival és felelevenítjük az ahhoz kötődő hagyományokat. Sokféle kézműves tevékenységgel és technikával ismerkedünk meg és ki is próbáljuk azokat. Papírmunkák, varrás, hímzés, fonás-szövés, agyagozás, kerámiafestés, gyöngyfűzés, kavicsfestés is szerepel a gyermekek mindennapi tevékenységei között. Emellett kirándulás, közös játékok, szabadprogramok, vetélkedő is színesíti a tábor programját. Célunk a hagyományok ápolása, a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltése a kézügyesség fejlesztése a kézműves tevékenységek által.

A könyvtárosok kézműves táboráról Noszályné Bodnár Ágnes küldött beszámolót.

Feltöltő

Fel