Rongálás a Térplasztikai parkban – Urbán György művét tették tönkre

Vandálok tették tönkre Urbán György Mozaik Gömb 24. nevű köztéri alkotását ma reggelre a Térplasztikai Parkban. Az egyelőre ismeretlen elkövető vagy elkövetők ezzel több mint két millió forintos kárt okoztak.

Sárospatakon a Bodrog híd mellett találjuk a Térplasztikai parkot, ahol több szobrász és képzőművész alkotásai díszítik a teret. Július 22-én reggelre valaki(k) érthetetlen okból darabokra törték Urbán György egy alkotását.

Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy ma reggel Sárospatak város Pro Urbe díjas művészének, a város Díszpolgárának, Urbán Györgynek egy köztéri művét tönkre tették vandálok. Számunkra ez elfogadhatatlan és mindent megteszünk azért, hogy kézre kerítsük az elkövetőt, elkövetőket – mondta lapunknak Aros János.

Sárospatak polgármestere hozzátette, míg a város lakók többsége szorgosan igyekszik szépíteni saját környezetét, a város minden erejével a közterületek fejlesztésén, megóvásán dolgozik, egyesek azt gondolják, nekik rombolniuk kell. A városért tevő emberek nevében is felháborítónak tartom az érthetetlen rongálást, az anyagi káron túl az erkölcsi kár talán erősebb jelen helyzetben, hiszen hiába lesz pótolva a műalkotás, az már nem az eredeti lesz.

Aros János azt is elmondta, miután a héten volt egy másik rongálás is, nevezetesen az Ady téren található játszótér új csúszdáját tette használhatatlanná egy vandál, úgy döntöttek, további térfigyelő kamerákat vásárolnak a közvagyon megvédése érdekében. A kisgyermekes családok körében népszerű játszótérre a szülők igényeinek megfelelően választottak csúszdát és természetes anyagokból készült játékokat, a vandálok elől ezeket az értékeket is meg kell védeni.

Sárospatak polgármestere azt kéri a városban élőktől, hogy ha bármilyen információval rendelkeznek a rongálásokról, értesítsék a Polgármesteri Hivatalt, a Közterület Felügyeletet vagy a Rendőr-kapitányságot!

Kosarakban van Gyurika műve – mutatta lapunknak Szalai András, pedig nagyon nem itt van a helye. Az elhunyt művész jó barátja nem leleplezi haragját, értetlenségét. Azt mondta, a teljesen széttört gömböt megpróbálják helyreállítani a lányával, de tudja, az már nem lesz a régi. A két millió forintot érő műalkotás hosszú évekig örvendeztette meg a Térplasztikai parkba betérőket, most már csak egy csonk fogadja őket.

A helyreállítást követően talán egy másik, biztonságosabb helyet fogunk keresni a Mozaik Gömbnek- tette hozzá Szalai András.

Feltöltő

Fel