Heti recept – 3. Szicíliai húsgombóc

A Sárospatak újsággal és a piroskockas.blog.hu weboldallal együttműködve a fenti címmel új rovatot indítunk. Célunk, hogy olyan egyszerű és kiadós ételeket ajánljunk, amelyeket otthon is könnyen elkészíthetnek. Heti receptünk a szicíliai húsgombóc.

Minden országnak van legalább egy húsgombóc receptje. Itália ebben is más, mert ott minden tartomány, talán minden város és falu külön elgondolás szerint készíti. Ez most nevezzük szicíliainak.

sziciliai_husgomboc

Hozzávalók a mártáshoz: 1 ek olíva olaj, 1 cikk fokhagyma, 400 g paradicsom (hámozzuk meg), 100 ml vörösbor, 500 ml marha alaplé, só, bors, 1 ek kristálycukor.

Hozzávalók a gombóchoz: 500 gr marha lapocka vagy comb, 150 gr juhsajt (ha nehéz vagy lehetetlen a környéken beszerezni, használjunk juhtúrót), egy csokor petrezselyem zöld, 1 tojás, két zöldhagyma szára vagy snidling, só, bors.

 Elkészítés:

Mártás: 1.) Nyomjuk szét vagy vágjuk apróra a fokhagymát, futtassuk meg az olíván. 2.) Turmixoljuk össze a paradicsomot, öntsük a fokhagymás olajra. 3.) Borsozzuk, cukrozzuk, oreganózzuk. 4.) Főzzük fel és öntsük hozzá az alaplevet. 5.) Főzzük fel és öntsük hozzá a vörösbort. 6.) Főzzük fel. Ha szükséges, sózzuk. 7.) Vegyük takarékra és fedő nélkül főzzük. Mire a gombócok elkészülnek, mártás sűrűségű lesz.

Gombóc: 1.) Vágjuk apróra a petrezselyem zöldet és a hagymaszárat. 2.) Reszeljük le a sajtot. 3.) Üssük a húsra a tojást, és adjuk hozzá a zöldeket a sajttal együtt. 4.) Sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk össze.

További részletekért kattintson a képre!

 

Feltöltő

Fel