Erdélyi körúton mutatják be Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét

Május végéig tartó erdélyi körúton mutatják be Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét, amelyet Ternyák Csaba egri érsek vitt el Sárospatakról május 17-én Nagyváradra, a körút első állomására.

Az elkövetkező napokban Nagyszalontán, Temesváron, Szászvárosban, Petrozsényben, Déván, Gyulafehérváron, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Csíksomlyón, Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Marosillyén és Székelyhídon tartanak szentmisét az ereklye fogadása alkalmából. Ezen ünnepi alkalmakon a nagyszalontai Béke Királynője Gyermekvédelmi Központ neveltjeinek előadásával idézik fel Szent Erzsébet alakját.

A nagyváradi székesegyházban az ereklye fogadására tartott szentmise után Ternyák Csaba érsek a közmédiának úgy nyilatkozott, hogy a Sárospatakon született Szent Erzsébetre különleges ajándékként tekintenek az Egri Főegyházmegyében. Szent Erzsébetet a szeretet szentjének tekintik, aki képes volt áldozatot hozni a szeretetért. Az érsek kiemelte: Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke kereste meg az erdélyi körút javaslatával, és mindketten úgy gondolták, szükség van arra, hogy Szent Erzsébet szeretetét időről időre megfoghatóvá tegyék.

A főpapi áldás előtt Bereczkei Miklós sárospataki esperes-plébános átadta az ereklyét Böjte Csaba testvérnek.

Böjte Csaba testvér – aki körbeviszi az ereklyét Erdélyen – elmondta, Sárospatakon misézett abban a templomban, ahol az ereklyét őrzik, és akkor támadt az ötlete, hogy „elhívja Erdélybe” Szent Erzsébetet. „Érsek atya nemcsak hogy elengedte, hanem maga hozta le, hogy az irgalmasság iskolájának a nagy tanítójától tanuljunk mindannyian” – fogalmazott Böjte Csaba.

Hozzátette: az irgalmasság évében nagy szükség van „az irgalmasság szentjének” bemutatására. Szent Erzsébet „nem ítélt el senkit, hanem ahol tudott, jót tett. Ha ezt meg tudnánk tanulni tőle, élhetőbb világ lenne a Kárpát-medencében, és itt, Erdélyben” – hangsúlyozta Böjte Csaba.

Forrás: MTI

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Feltöltő

Fel