Író-olvasó találkozó Ugron Zsolnával

Az irodalomszerető közönség régi vágya teljesült április 20-án, amikor a Kortárs írók sorozat keretében könyvtárunkban vendégeskedett Ugron Zsolna. A kolozsvári származású írónő művei nagy népszerűségnek örvendenek az olvasók körében.

Az író-olvasó találkozó során egy nagyon szerény, szimpatikus személyiséget ismerhettünk meg. Nemcsak az írói tevékenysége körvonalazódott a közel másfél órás beszélgetésben, hanem sokrétű munkássága is kibontakozott előttünk.

Hangulatkeltésként Telemann H-moll szvitjét hallgattuk meg Gál Panna és Fedorcsák Katalin tolmácsolásában, majd az írónő gyermekkoráról, kolozsvári éveiről beszélgettünk.

A találkozó fő témája sokszínű írói tevékenysége volt. Beszélt első sikeréről, az életrajzi ihletésű Úrilányok Erdélyben, majd a Meskó Zsolttal közösen alkotott Szerelemféltők című levélregénye keletkezési körülményeiről. Nagyon érdekes volt megismerni az Úriasszonyok trilógia történelmi hátterét, a XVII. század asszonyainak helyét a történelemben, személyes kapcsolataikat. Az Erdélyi menyegző és A nádor asszonyai után a befejező részben új szereplőkkel ismerkedhetünk meg, közöttük például Sárospatak nagyasszonyával, Lorántffy Zsuzsannával. A történet még titok, izgalommal várjuk az új kötetet!

Ugron Zsolna kedves feladatának érzi az erdélyi receptek összegyűjtését és közreadását. Az alapokat nagymamája receptes könyve jelenti. A Hét évszak című önéletrajzi ihletésű anekdotákkal és receptekkel fűszerezett könyvének különlegessége, hogy a könnyen, gyorsan elkészíthető receptgyűjteményt hét exkluzív, csak e kötetben olvasható novellája egészíti ki.

A képernyőn két csatornán is találkozhatunk Ugron Zsolnával. Gasztronómiai  műsora, a Kastély a Kárpátokban a TV Paprika egyik legsikeresebb magyar gyártású műsora.

Kedd esténként A Nagyok címmel neves magyar személyiségekkel beszélget. Nagy élmény volt betekinteni a forgatás kulisszatitkaiba.

Bár sok más területen kipróbálta magát, a jövőben elsősorban az írással szeretne foglalkozni.

Érdeklődéssel várjuk új könyveit, további munkájához sok sikert kívánunk!

A találkozó dedikálással, és meghitt, személyes beszélgetésekkel zárult.

Kövér Sándorné könyvtáros beszámolója

Feltöltő

Fel