Baleset-megelőzési bemutatót tartottak a Vay-s diákoknak

Disco balesetet imitáltak egy pataki parkolóban, mentők, tűzoltók, rendőrök közreműködésével tartottak baleset megelőzési gyakorlatot. A cél, a fiatalok figyelemfelhívása arra, hogy egy meggondolatlan döntés életekbe kerülhet. A Vay Miklós Református Szakképző Iskola a héten szakmai napokat tart, ők kérték fel a résztvevőket a bemutató megtartására.

A bemutató kezdetén egy képzelt beszélgetést játszottak le, melyben a szórakozásból hazatérő fiatalok egymást heccelik az autóban, száguldozásra biztatva sofőr társukat. A felelőtlenség baleset lett a vége, fának ütköztek. Egyikük életét vesztette, egy személy súlyosan megsérült, a sofőr sértetlen maradt – legalábbis a képzelt baleset forgatókönyve szerint.

A 112-re érkezett segélyhívást követően mentők, tűzoltók, rendőrök érkeztek a helyszínre. A képzelt forgatókönyv bármikor megtörténhet, de természetesen a látványos bemutatónak is a figyelemfelhívás a célja – mondta Vinkler Zsolt, a Vay Miklós Református Szakképző Iskola igazgató-helyettese. Minden éven igyekeznek gyakorlatias előadásokat tartani a szakmai napokon, idén úgy döntöttek, hogy a baleset megelőzésre is fókuszálnak. A hivatásos szervek elfogadták a felkérést és egészen valósághűen mutatták be azt mi is történik egy esetleges közlekedési baleset esetén.

Minden eset más és más, de jól érzékelhető bárki számára, hogy életre szóló következményei lehetnek egy balesetnek. Több felkérést is kaptunk az elmúlt években a környékről, mindegyik örömmel vesszük, hiszen ezzel a munkánkkal, a figyelemfelhívással hozzá járulhatunk ahhoz, hogy ne legyenek áldozatok az útjainkon. A bemutató alkalmával nem csak a mi munkánkat a társszervekkel való együttműködést is meg tudjuk mutatni – összegzett Ruzsinszki László, Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság tűzoltó főhadnagya, rajparancsnok.

A rendőrség napi szinten tesz a balesetek megelőzése érdekében – teszi hozzá Bacsó Tibor, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense. Az alezredes közölte, a szakközépiskolásoké az a korosztály, amely éppen úton van a jogosítvány megszerzése felé, vagy éppen néhány hónapja rendelkezik az okmánnyal. Fontos azonban, hogy kellő tapasztalattal és meggondoltsággal üljön a jármű volánja mögé, hiszen saját életén túl utasai biztonságáért is ő felel. A közös bemutató remek alkalom arra, hogy mindenkinek elmondjuk, veszélyes üzem az autóvezetés és egy pillanatnyilag jó poénnak tűnő manőver az autóval egész életre kiható, akár tragikus eseménnyé is válhat.

Bacsó Tibor hozzátette, az elmúlt években kapitányságuk területén nem történt olyan közlekedési baleset, amelyben fiatalok lettek volna az áldozatok. Hogy ne is történhessen, továbbra is fokozott figyelmet fordítanak a közlekedés biztonságára.

Feltöltő

Fel