Nemzetközi borszakírók vendégeskedtek Sárospatakon

Az egész világon tudják, hogy az utóbbi években jelentősen javult az eddig is magas színvonalon lévő Tokaji borok minősége, amelyhez egyre szélesebb gasztronómiai kínálat is párosul – mondta a Nemzetközi Borszakíró Szövetség tagja, aki portugál kollégájával érkezett Sárospatakra.

Mindketten az immár 4. éve megrendezett pécsi Portugieser du Monde borversenyen vettek részt a napokban. (Ez a verseny mára komoly közép-európai megmérettetésé nőtte ki magát nemzetközi bírálók részvételével. Idén minden rekord megdőlt, hiszen 9 országból érkeztek nevezések, 96 bort küldtek el Pécsre, és a nevezések közel fele külföldről érkezett. Az éremtáblázat élén egyébként Magyarország szerepelt 3 Champion-díjjal.)

A Portugieser du Monde borversenyen résztvevő  külföldi kolléga vágya volt, hogy megismerkedjen a Tokaji borvidékkel, mondta dr. Kosárka József – az egyébként sátoraljaújhelyi származású volt diplomata -, ezért több pincészetet is felkerestek, majd pedig Sárospatakra látogattak. Itt a történelmi helyszíneket mutatta meg a magyar borszakértő, elsőként a Rákóczi várat.

Dr. Kosárka József, borszakértő, a Nemzetközi Borszakíró Szövetség tagja azt mondta, érezhető, hogy az elmúlt húsz éven mekkora változáson ment keresztül a borvidék. Szépült a táj, folyamatosan javul az elérhetőség és a világörökségi helyszínek is egyre vonzóbbak. A Tokaji bor pedig valóban világhírű. Évente tíz, tizenöt nemzetközi borverseny vesz részt bírálóként és nincs az az ország ahol ne kérdeznének a Tokaji borról. A nemzetközi szakma kíváncsi a magyar borokra és tisztelettel gondolnak rá.

 Maria Joao De Almeida nemzetközi borszakíró több Portugál turisztikai lapnak ír beszámolókat éttermekről, tájakról, borokról, ez utóbbi a kedvence. Saját blog oldalán is rendszeresen publikál élményeiről. Azt mondta, eddig csak a szakboltokból és versenyekről ismerte a Tokaji borokat, nagy öröm számára, hogy most a borvidéket is meglátogathatta.

„Amikor megkaptam a meghívást, hogy a Portugieser du Monde borversenyen vegyek részt Pécsett akkor azonnal kértem, hogy eljöhessek Tokajba. Borral foglalkozó szakújságíróként járom a világot, ismerem a nagy borokat és természetesen a tokaji és történelmének ismeretében nem szalaszthattam el ezt az alkalmat, hogy Tokaj térségébe látogassak. Nagyon örülök, mert a várakozásaimon felül kaptam az itteni táj szépségéből, a borok minőségéből és a pincészeteknek a szakértelméből.” – mondta Maria Joao De Almeida.

Lapunk érdeklődésére azt is elmondta Maria, hogy számára fantasztikust élményt jelent a gyönyörű Hegyaljai táj, a nagy gondossággal megtervezett pincészetekben a természet közeli borkóstolási lehetőségek és az az élmény, hogy minden egyes településen több százéves történelmi örökség várja az ide érkezőket. A sárospataki Rákóczi várnál beszélt arról Maria Joao De Almeida, hogy a Tokaji borvidékről szóló cikkében mindenképpen azt fogja javasolni olvasóinak: helyben kóstolják meg a Tokaji borokat.

 

Feltöltő

Fel