Idén már kilencedik alkalommal rendezték meg a Wass Albert felolvasóestet

A 25 órásra meghirdetett felolvasóesten, február 26-27-én – Sárospataktól Budapesten át New York-ig – közel 70 helyszínen gyűltek össze Wass Albert tisztelői, akik vállalták, hogy a neves erdélyi író – és más kiváló magyar szerzők – műveiből olvasnak fel. Van abban valami kellemesen megborzongató és erőt adó, hogy ennyi helyszínen egyszerre, egy időben gyűlnek össze a magyar irodalom kedvelői a Kárpát-medencében és azon is túl.

Sárospatak évek óta csatlakozik ehhez a nemes szépirodalmi kezdeményezéshez, nem volt ez másképp idén sem. A Sárospataki Wass Albert Kör (SWAK) szervezésében már hatodszor került sor felolvasásra városunkban. Február 26-án 18 órától éjfélig egymást váltva olvastak fel főleg Wass Albert műveiből a megjelentek a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Gutenberg termében. Az est elején megemlékeztünk Cserépy Lászlóról, a közösség időközben elhunyt tagjáról, aki utoljára egy évvel ezelőtt, épp a felolvasóesten volt közöttünk, mielőtt elszólította a Teremtő.

Mi a jelentősége egy ilyen felolvasóestnek? – tette fel a kérdést Tarnavölgyi László bevezetőjében. A SWAK elnöke mindjárt meg is válaszolta saját kérdését. Azon túl, hogy Wass Albert és más szerzők műveit érdemes újra és újra elolvasni, ezáltal feleleveníteni a magyar irodalomról szerzett tudásunkat, a legfőbb jelentősége talán abban foglalható össze, hogy Wass Albert személyében egy olyan magyar ember életét és munkásságát ismerhetjük meg még jobban, aki nem csak kiváló író és költő volt, hanem az erkölcs és a hazafiasság terén is példaképül szolgálhat mindannyiunk számára. Olyan tiszta nemzeti elkötelezettség jellemezte és olyat alkotott, amiből minden magyar ember csak épülhet. Márai Sándor szavaival élve: „A nemzet életében vannak pillanatok, mikor a bástyák ledőlnek, a katonák kezéből kiesik a kard, s az írók építenek a lélek anyagából menedéket a nemzeti öntudat számára.” Ezt tette Wass Albert is.

Az ilyen felolvasóest alkalom Wass Albert munkássága legfőbb üzenetének közvetítésére: magyarok, akik a Kárpát-medencében (és szerte a világban) éltek, merjetek magyarok lenni és legyetek büszkék magyarságotokra! Vagyis az itt elhangzó gondolatok összekötnek bennünket, magyarokat itt a Kárpát-medencében, Wass Albert művei pedig közelebb hoznak bennünket egymáshoz – foglalta össze a felolvasóest lényegét az egyesület vezetője.

Az idei sárospataki felolvasóest rendhagyó volt, ugyanis a Zemplén Televízió munkatársai (Mezősi-Nagy Mariann szerkesztő és Szvitankó Tamás operatőr) nemcsak forgattak az eseményről, hanem maguk is részeseivé váltak, ugyanis vállalták, hogy Wass Albert egy-egy művéből részleteket olvasnak fel. A valamivel több, mint 20 fős társaság lelkesedését némi enni és innivaló is fokozta, a hangulat végig kitűnő volt. A részvevők újfent megbizonyosodhattak e kiváló kezdeményezés teremtő erejéről, közösségformáló, nemzettudatot erősítő jellegéről. Mindannyian azzal az érzéssel álltunk fel közel hat óra elteltével, hogy alig várjuk a tizedik Wass Albert felolvasóestet.

Sárospataki Wass Albert Kör Elnöksége

Feltöltő

Fel