Kós András emlékkiállítás nyílt az Újbástyában

A kultúra iránt érdeklődők és a kultúraközvetítő szakemberek gyakran találkozhatnak azzal a jelenséggel, hogy az erdélyi magyar művészet és irodalom múltja és jelene kevéssé ismert a hazai közönség előtt. Ez azért is elgondolkodtató, mert ezek a kulturális teljesítmények éppen olyan kihagyhatatlan részei az egyetemes magyar kultúrának, mint a magyarországi alkotások. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Észak-magyarországi Képviselete pont azt a célt tűzte ki maga elé 2010-es alakulásakor, hogy megismertesse a magyar kultúra értékeit a határ mindkét oldalán. E munka képzőművészeti részét elsősorban a Sárospataki Képtár vállalta magára. Az elmúlt években több mint 15 kiállítás fémjelzi ezt a tevékenységet. A határ mindkét oldalán megvalósuló bemutatók szervezésében, az egyik kiemelt partnere az intézménynek az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza. Az most létrejött kiállítás megvalósításában is ez az intézmény működött közre.

Kós András a magyar művészet történetének fontos alkotója. Az erdélyi magyar képzőművészet egyik legfontosabb alakja. Szobrászata, a világról és a művészetről közreadott gondolatai mindmái nagyon erős befolyással vannak az erdélyi alkotók munkásságára. Művészi tevékenységének nagy része arra az időre esik, amikor a két elszakított országrész kulturális cseréjét, az eszmék, a művek mozgását a kommunista rendszerek erőszakkal akadályozták. Ebből következően a magyarországi képzőművészetet kedvelő közönség kevéssé tudta nyomon követni munkásságát. E hiányosságot igyekszik pótolni – a maga szerény eszközeivel – a most megnyílt kiállítás.

Kós András művészetét különleges szemszögből mutatja be ez a tárlat. Különleges azért mert, a művészeti alkotó folyamatokba is betekintést enged és olyan tárgyak is bemutat, amelyet a nagyközönség még soha nem láthatott. Nem kerültek kiállításra soha, mert a család számára készített szobrok és tárgyak alkotják a tárlat gerincét. A különleges kiállítás ötlete Szebeni Zsuzsa színháztörténésztől származik, aki azután kurátorként meg is valósította azt. Ebben nagy segítségére volt Kós András lánya, Kós Katalin.

Az elmúlt év végén, Kolozsváron kiállított dokumentum- és tárgy együttest most az Újbástya Rendezvénycentrumban mutatták be a szervezők. A kiállításmegnyitó február 12-én 17. órától volt. A beköszöntő szöveget Csatlósné Komáromi Katalin az egyik szervező, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója, mondta. Ezt követően Szebeni Zsuzsa szakmai megnyitója következett. Végezetül Kós Katalin személyes hangú rövid visszaemlékezése következett. A megnyitó „hivatalos” részét követően egy Kós Andrásról szóló portréfilmet is megtekinthettek az érdeklődők.

 


További információk Kós Andrásról

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3s_Andr%C3%A1s

http://korunk.org/?q=node/10251

Videó ITT.

Egyéb információ a kiállításról ITT!

A Zemplén Tv tudósítása ITT!

 

További fényképek ITT!

A kiállítás szervezői:


Információ:

A Művelődés Háza és Könyvtára
+36 47 311 811
www.amuvelodeshaza.hu
info@amuvelodeshaza.hu

Sárospataki Képtár
tel: +36 20 477 0086
www.patakikeptar.hu
info@patakikeptart.hu


Fel