A Magyar Comenius Társaság tudományos felolvasó ülésének témája volt: Comenius és a játék

XXIX. alkalommal szervezett tudományos felolvasó ülést a Magyar Comenius Társaság. Az eseménynek hagyományosan az egri Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kara adott otthont. A felolvasó ülés központi témája: Comenius és a játék volt.

XXIX. alkalommal találkoztak Sárospatakon a Magyar Comenius Társaság tagjai. A helyszín az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kara volt, ahol előbb a közgyűlésen jelenlévő tagok meghallgatták az egy éve elhunyt Dr. R. Várkonyi Ágnes díszelnök laudációját.

A rendezvényt Dr. Hauser Zoltán, rektori megbízott nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a Társaság jelenlétét nagyon fontosnak tartják az oktatási intézmény falai között. Mint mondta, nem csak a helyi értelmiség képviselteti magát, hanem az ország teljes területéről érkeznek ilyenkor szakemberek Patakra. Kiváló lehetőség adódik ilyenkor a pedagógusképzés megújításáról eszmét cserélni külsős szakemberekkel, doktorokkal, akik véleményükkel megerősíthetik az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kar iránti erőfeszítéseit is.

Az elnöki beszámolót követően két könyv bemutatójára is sor került. Az egyik a „Cum Grano Salis” Dr. Fodorné Dr. Nagy Sarolta szerzeménye. Az “Egy csipetnyi sóval” című reprezentatív kiadvány Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony (1600-1660) korából származó étel- és süteményrecepteket tartalmaz.

Dr. Földy Ferenc, elnök elmondta, a 18. kötet a Comenius szellemi örökösei címet viseli, és olyan tudósokról szól, akik Comenius eszméjét továbbvitték. Az Országos Széchenyi Könyvtár pedig a Bibliotecha Comeniana összes kötetét digitalizálja, ezzel is segítve a kutatók valamint a jövő pedagógusainak munkáját.

Ezt követően már a nagy hagyományokkal rendelkező felolvasó ülés előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. Valamennyi előadás Comenius és a játék témaköréhez kapcsolódott. Azért is, mert Comenius azt vallotta, hogy az iskola ne legyen léleknyomorító, hanem az legyen egy örömszerző, játékos és játékon alapuló intézmény legyen, ahova a gyermekek örömmel mennek és boldogan tanulnak – tette hozzá Dr. Földy Ferenc.

Nyíri Péter a Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója arról beszélt, hogy nyelvünk szerkezeténél fogva nagyon is alkalmas anyanyelvi játékokra, különösen más nemzetek nyelvével összehasonlítva. Grécsi László, A nyelvi játékok nagy könyve című kötete is erre épül, hiszen több száz nyelvi játék összegzése található meg benne a betűjátékoktól a közmondásokig.

A Magyar Comenius Társaság 2016-ban ünnepli alapításának 30. évfordulóját, amikor is terveik szerint nemzetközi konferenciát tartanak majd.

Feltöltő

Fel