A Sárospataki Fejlesztési Társulás megalakítására tett javaslatot a kistérségi társulási tanács

A Sárospataki Fejlesztési Társulás megalakítására tett javaslatot a Sárospatak és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának 16 települése valamint további három, csatlakozni kívánó önkormányzat (Szegi, Szegilong és Erdőbénye). Erre azért van szükség, mert ennek alapján pályázhatnak majd az érintett települések közel 93 milliárd forintra az elkövetkezendő másfél, két évben – hangzott el a legutóbbi ülésen. Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő hozzátette, csak közös összefogással juthatnak előrébb az érintett települések.

Az Európai Uniós forrásokból, mintegy 93 milliárd forintnyi jut Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, azon belül is 98 településre az elkövetkezendő hét évben. Ezeknek az összegeknek a hamarosan, 2-3 héten belül megnyíló pályázati forrásoknak a lehívási hatékonysága az érintett önkormányzatok felelőssége – mondta el a legutóbbi társulási ülésen Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő. Hozzátette: annak érdekében, hogy a települések közös megegyezéssel eredményesen tudják felhasználni ezt a keretet, összefogásra van szükség. Ennek egyik feltétele, hogy megalakuljon a Sárospataki Fejlesztési Társulás, mely a jelenlegi Sárospatak és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsához tartozó 16 településen túl, további hármat is magába foglal.

„Jelentős előrelépés történt a mai napon Sárospatak és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsához tartozó 16 település önkormányzatainak életében, hiszen szándékukat nyilvánították ki afelé, hogy egy fejlesztési társulást hozzanak létre. Ez egyetlen célt szolgál, mégpedig azt, hogy az előttünk álló nagy mennyiségű Európai Uniós pályázatokat együtt próbáljuk meg összehangolni. A megyében más választókerületek is így tesznek, hisz világossá vált előttük is, hogy a minisztériumi közreműködő szervezetek csak úgy adnak plusz pontokat és támogatják egyes önkormányzatok pályázatait, ha azok összefognak. Éppen ezért szükséges és kell, hogy 1-1 kistérségi önkormányzatok között legyen együttműködés.

Ha ez sikerül, és összefogunk, akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy minél több pályázatot nyerhessünk majd meg. Két-három hét múlva megnyílnak az Európai Uniós pályázatok, melyeknek fontos része az is, hogy munkahelyeket teremtsenek. Így ezt is teljesítenünk kell, hiszen csak így nyerhetjük meg az adott pályázatot.

Feladatom és egyben felelősségem is az, hogy térségben lévő települések vezetőinek minden lehetséges információt időben átadjak, és a munkatársaimmal együtt azon dolgozzunk, hogy az önkormányzatok kivitelezhető és fenntartható pályázatokat nyújtsanak majd be” – nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd.

Az ülésen az is elhangzott, hogy a sárospataki társuláson kívül további hat társulás is alakul ebben a választókerületben, ugyanezen cél mentén. Így önálló fejlesztési társulás alakul sátoraljaújhelyi, hegyközi, encsi, gönci, cigándi, abaújszántói központtal.

„A munka nem lesz egyszerű, hiszen a választókerületemben 98 település érdekeit kell összehangolni. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy hét fejlesztési társulást hozunk létre sátoraljaújhelyi, cigándi, abaúji, gönci, encsi, hegyközi és sárospataki központokkal. A társulások pedig egy konzorciumban működnek majd együtt. Remélhetőleg ezzel elő tudjuk segíteni, hogy minél több pályázatot megnyerjenek majd a térségben lévő önkormányzatok”

A jelenlévők tehát egyhangú szavazás mellett arról döntöttek, hogy kezdeményezik ennek a fejlesztési társulásnak a megalakítását, így megkezdődhet annak előkészületi munkája.

Feltöltő

Fel