2015.10.15. 17:00 - 19:00
“Mai sárospatakiak” kiállításmegnyitó a Magyar Festészet Napja alkalmából

“Mai sárospatakiak” kiállítás a Magyar Festészet Napja alkalmából.

Kiállításmegnyitó 205.10.15.(csütörtök), 17 óra

Kiállító Művészek: Fazekas Balogh István, feLugossy László, Molnár Irén, Sándor Zsuzsa, Strak István

A megnyitó szöveget Vass Tibor József Attila-díjas költő, képzőművész mondja.

mai_spatakiak_megh_spatak_web

 

A hely szelleme – Bordás István képtárvezető katalógus bevezetője

Ha a művészettörténetben kicsit is járatos ember betéved Nagybánya egy-két megmaradt szűk utcájára, vagy főterére, esetleg távolról szemléli a város ikonikus református templomának tornyát, könnyen úgy érezheti, hogy ismerős ebben a városban. Még akkor is, ha soha nem járt itt. Ha az irodalomban, történelemben kicsit is járatos ember sétálgat Sárospatak utcáin, könnyen úgy érezheti, hogy ismeri ezt a helyet, még ha először is veti ebbe a kisvárosba jó sorsa.

Genius loci – „a hely szelleme” az a fogalom, ami legjobban leírja ezt az érzést. Hamvas Béla egy erről szóló rövid eszmefuttatásában ezt írja: „A hely sohasem definiálható, ezért a helynek nincs tudománya, ellenben van költészete, művészete és mítosza.” Úgy vélem sem Sárospatak, sem pedig Nagybánya nem szűkölködik a költészetben, a mítoszokban. Főleg pedig nem a művészetben. Az egykori nagybányai festőiskola olyannyira része a magyar képzőművészet történetének, hogy sokan szinte azonosítják vele. Az egykori sárospataki művésztelep szintén fontos alkotója a magyar piktúra históriájának, még ha közel sem annyira közismert, mint a nagybányai.

A hely szelleme egykor kialakul, de el is enyészhet, ha nem táplálják folytonosan valami újjal, valami fontossal. Ha nem teremtődnek új mítoszok, nem adódnak hozzá újabb történetek és leginkább művek. A mai nagybányai képzőművészetnek éppúgy nincs mit szégyenkeznie e tekintetben, mint ahogyan Sárospataknak sem. Élnek és alkotnak képzőművészek szép számmal mindkét városban. Dolgoznak, és munkásságukkal egyre újabb mozaikkockákat adnak hozzá a nagy egészhez, a városok egyedi – semmihez sem hasonlítható – arculatához.

Közel egy éve a sárospatakiak ismerkedhettek meg Nagybánya mai magyar képzőművészetének egy jelentős szeletével a „Mai nagybányaiak” című kiállításon. Most pedig öt sárospataki képzőművész vendégeskedik Nagybányán, a Teleki Magyar Házban, majd mutatkozik be itthon is. Erős kisugárzású városhoz erős karakterű művészek illenek. E tekintetben nem lehetett oka panaszra az egy évvel ezelőtti tárlatlátogatásnak. Bizonyos, hogy nem lehet erre ok most sem. Egyedi hangok, erős karakterek egy olyan egységes nagy képben, ami a mai sárospataki képzőművészet egy jelentős részét jellemzi.

Sárospatak, 2015 szeptemberében

 


Fel