Újabb, az Unió által támogatott projektben vehet részt a Comenius Kar és A Művelődés Háza

Európai Uniós támogatásnak köszönhetően 1 milliárd forint összértékben hagyományőrzést szolgáló célkitűzések megvalósításában vesz részt a Herman Ottó Múzeum vezetésével a budapesti, a közép-magyarországi, a tokaji valamint a balatoni régió. A tokaji vidéket képviselve a szerencsi Zempléni Múzeumon keresztül, Tokaj-Hegyalja 27 települése valamint A Művelődés Háza és Könyvtára és az egri Eszterházy Károly Főiskola is érintett a projektben. Ennek köszönhetően régiónkban rendezvények, kiállítások segítik a hagyományőrzést, de kutató munkák, eszközbeszerzés is megvalósul majd.

Az „Innovatív technológiák meghonosítása a hagyományőrzés és a hozzá kapcsolódó képzés és kutatás terén” című Európai Uniós pályázati program új távlatokat nyit a múlt értékeinek megismerésében. A november végéig zajló komplex program célja, hogy elérhetővé tegye a modern technika segítségével a fiatalabb korosztály számára azokat a hagyományokat, amelyek veszendőben vannak, vagy kevesen ismerik. A konzorciumot vezető Herman Ottó Intézet égisze alatt a Hagyományok Háza, a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Zempléni Múzeum és Balatonkenese Város Önkormányzatával közösen valósítják meg ezt a programot az ország három kiemelt régiójában. A tokaji régiót képviselve a projektben közreműködő partner A Művelődés Háza és Könyvtára valamint az Egri Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kara. Az együttműködési megállapodást a kar tanévnyitóján írták alá.

„Nagyon fontos számunkra, hogy az öt konzorciumi partner (Herman Ottó Intézet – konzorcium vezető, Zempléni Múzeum, Budapesti Gazdasági Főiskola, Hagyományok Háza és Balatonkenese Város Önkormányzata) aki ebben részt vesz, mindenki egy olyan, a három kiemelt térségre jellemző a saját hagyományápolásához kötődő értékeket gyűjtsön össze, őrizzen meg és adjon át a jelen generáció számára, amely számukra fontos.”– mondta Kiss Ágnes, projektvezető.

A projekt bemutatkozó eseményén elhangzott: Tokaj-Hegyalján sokkal több hagyomány van, mint az eddig ismert volt, éppen ezért fontos, hogy részletesen megismertessék és feltárják a lehetőségeket a célcsoport előtt.

„A programnak van egy nagyon erős rendezvény vonulata, amely a pedagógiai programokhoz hasonlóan kiterjed a tájegység mind a 27 településére. Ebből 12 helyszínen, a tájegység nagyobb iskoláiban világörökségi napokat szervezünk, amely egy élményközpontú, több korosztályt megmozgató komplex rendezvénysorozat lesz. Négy tematikus kiállítást fogunk megszervezni és lebonyolítani, majd vándoroltatni a települések között. Ebből kettő tárgyalkotó területhez kapcsolódik” – nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin.

Mindezek mellett további kiállítások, kézműves napok és pedagógiai, szakmai konferenciák megvalósítása is szerepelnek a projektben.

„A szívemhez közel áll, hogy a 3-12 éves korosztályt, mint célcsoportot elérő, oktatás fejlesztési tevékenységet vigyük sikerre. Ennek egyik része, a pataki pedagógusképzésben egy olyan új elem bevitele, mely igazán patakivá teszi az itt végzettett. Pontosabban aki innen elmegy, az teljes mértékig tisztában lesz azzal hogy mit jelent az hogy világörökség a Tokaj-Hegyaljai táj, és az illetőben benne van az a késztetés is, hogy ezt át akarja adni a felnövekvő generációknak” – mondta Hauser Zoltán, képzésfejlesztési vezető.

A projekt 3 hónap leforgása alatt valamennyi kistérségi településen hallat majd magáról.

„Más a konyhánk, más az a kultúra amit mi itt hordozunk. Az együttműködésünk célja, hogy erre a tudatra ébresszük rá a fiatalságot. Úgy is fogalmazhatnék, hogy gyermekeink, unokáink szemét nyitjuk fel. Nekik kell első ízben meglátni, hogy az, hogy itt élnek Tokaj-Hegyalján, az egy hatalmas lehetőség és óriási érték” – mondta Dr. Hörcsik Richárd.

Feltöltő

Fel