A Belarusz nagykövet látogatása Sárospatakon

Fontos, hogy a két országnak jó kapcsolata legyen egymással, melyet erősít Magyarország Kormányának keleti nyitáspolitikája is – mondta Aliaksandr Khainouski, a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete, aki a héten Sárospatakra látogatott. Érkezésének célja volt, hogy minél több kapcsolatot alakítson ki Patak és Fehéroroszország között, hiszen határaink csupán csak 500 kilométerre vannak egymástól. Ezen kívül a nagykövet szeretné fellendíteni a turizmust is a két ország között, de erősítené a gazdasági kapcsolatokat is.

„Véleményem szerint a nagykövet munkája az, hogy a régiók között kapcsolatokat teremtsen. Sárospatakra pontosan ezért érkeztem, hogy kapcsolatot alakítsak ki a két ország között. Másik nem titkolt célom, hogy az itt élő emberekben is felébresszem az érdeklődést országunk iránt” – kezdte Aliaksandr Khainouski, a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete.

„Rengeteget hallottam már Patakról, de még soha nem jártam itt, így most eljöttem, hogy saját szememmel lássam mindazt, amiről eddig csak meséltek nekem, illetve hogy saját tapasztalatokat is szerezzek. Polgármester úr nagyon érdekes és értékes prezentációt tartott nekünk, nagyon tetszett amit a városról láttam.

Rengeteg verziót látok az együttműködésre. Sok jót hallottam már a tokaji borokról, így jó lehetőséget látok ezek exportjában és értékesítésében. A turizmusban, annak fejlesztésében is sok lehetőség rejlik. Országaink között erős a turisztikai forgalom. Tavaly a Magyar Nagykövetség 20 ezer vízumot adott ki a belarusz turistáknak, míg mi, a magyaroknak 3000-ret. Szép számok ezek, de mindenképp növelni szeretném, valamint jó lenne a gazdasági kapcsolatokat is megerősíteni.

Szerencsére mindezek megvalósítására nagy reményt látok, hiszen országaink között nagyon pozitív együttműködési dinamika van. Ebben nagy szerepet játszik, hogy Magyarország Kormányának keleti nyitáspolitikája szorosabb kapcsolatokat teremt a szovjetunió volt országaival. A másik pedig, hogy a mi Kormányunk is arra törekszik, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a környező országokkal” – nyilatkozta a nagykövet.

A város vezetői is igen csak pozitívan értékelték a találkozót.

„Nemrégiben a cseh, most pedig a belarusz nagykövet látogatott Sárospatakra. A nemzetközi kapcsolatok mindig is fontosak lesznek. Folyamatosan felértékelődnek a külföldi partnerek, az általuk megnyíló lehetőségek, amelyekből a város és térsége is profitálhat a későbbiekben” – mondta az alpolgármester. Sikora Attila hozzátette, a nagykövet tervei szerint egy nemzetközi gazdasági konferencia létrehozása lenne az első lépcsője a gazdasági kapcsolatok kiépítésének.

Feltöltő

Fel