Befejeződött a 24. Zempléni Fesztivál

A 24. Zempléni Fesztiválnak méltó befejezése volt a tegnap esti zárókoncert a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A közönség a Bodafoki Dohnányi Zenekar előadásában hallgathatta meg Kodály Zoltán Háry János szvitjét és Mussorgszkij Egy kiállítás képei című darabját.

A különlegesség idén sem maradhatott el. Cakó Ferenc homokanimációs művész segítségével a zenében ábrázolt képek vizuális formát is öltöttek. Míg a zenekar játszott, addig az alkotó a hallottak alapján tette még élvezetesebbé Mussorgszkij zenei gondolatait. Ennek, és természetesen a fantasztikus zenekari játéknak köszönhetően ismét egy színvonalas és felejthetetlen produkcióval gazdagodhatott a közönség.

***

A zárókoncert előtt a két főszervezőt, Turjányi Miklóst és Hollerung Gábort kérdeztem, miként is értékelnék a 2015-ös fesztivált.

„Véleményem szerint nagyon szépre és tartalmasra sikeredett a 24. Zempléni Fesztivál. A közönség sem csalódott egyik rendezvényben sem, néha az esős, hűvösebb idő fogta vissza a látogatói kedvet, azonban így is, szinte minden program teltházas volt. Összességében eddig úgy tűnik, meghaladjuk a 12 ezres látogatói számot, ami azért is mondható nagyon jónak, mert idén nem volt annyi program mint tavaly. A záró koncerttel pedig egy mutatóiban is sikeres fesztivált zárunk.

A Zempléni Fesztivál ideje alatt egész Zempléni kiválóan szerepelt. Sárospatakkal és A Művelődés Házával már 24 éve kiváló a kapcsolatunk, mindig nagyszerű emberekkel és szakemberekkel dolgozhatunk együtt. Nagy öröm volt számunkra, hogy Sátoraljaújhelybe is több jelentős programmal térhettünk vissza, ott most egy új szervezőgárdával ismerkedhettünk meg.
Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, sikeres programokat tudhatunk magunk mögött. Mindegyik helyszín, település és önkormányzat nagyszerűen illeszkedett bele az idei fesztivál programjaiba.

Idén a kezdetekkor nehézkesen indultunk neki a fesztivál szervezésének, azonban számos jó élménnyel távozunk Zemplénből. Az egyik, hogy egy olyan óriási produkciót, mint a Csárdáskirálynő hatalmas sikerrel tudtunk megvalósítani. Számunkra ez szakmai szempontból is újdonság volt, hiszen ideáig kamaraprogramokkal vagy esetleg a várudvari szimfonikus koncertekkel töltöttük meg a fesztivál programját. A Tokaji Fesztiválkatlan egy teljesen új helyzetet teremt itt Zemplénben. Véleményünk szerint „szuperprodukciókat” kell majd idehozni, természetesen nem engedve a színvonalból. Egy biztos, a jövőben is megpróbálunk egy nagy operettet vagy egy opera előadást megszervezni a katlanban” – nyilatkozta Turjányi Miklós.

„Úgy gondolom, hogy az idei fesztivál jobban sikerült a vártánál, főleg azért, mert bizonyos dolgokat elég későn kezdtünk el szervezni. A 24. Zempléni Fesztivál nagyon jól sikerült, az időjárásra sem lehetett nagy panaszunk, a produkciók jók voltak, a közönség pedig nagyon élvezte a programokat. Jól eső érzés volt hallani az emberektől, hogy mennyire tetszett nekik a fesztivál, hogy mennyire csodálatosak voltak a koncertek. Sokaktól hallottam vissza azt is, hogy nem is számítottak arra, hogy egyik-másik program ennyire jó lesz. Külön öröm volt számomra, hogy emberek tucatjai jöttek el, és töltöttek itt el pár napot és közben mindenhol ott voltak és egyetlen rendezvényt sem hagytak ki. Ez mutatja azt, hogy a fesztivál megtalálta a közönségét, azt a műfaji összetételt és programkínálatot, amely az érdeklődők számára örvendetes. Éppen ezért úgy vélem, nagyon elégedettek lehetünk.

Nagyon jól esik a szeretet, amit az emberektől, helyiektől és a vendégektől kapunk, így újult erővel és reményeim szerint sokkal korábban nekiülünk majd a jövő évi jubileumi koncertsorozat megszervezésének, melyről még több elégedett ember távozhat majd.

Idén minden koncert, produkció egy élményt jelentett számomra. Általában az a hit és az a cél ami az egész munkánkat vezérli, hogy a közönséget szolgáljuk, azért különösen jó itt a fesztiválon, mert még egy lépéssel közelebb vagyunk a közönséghez. A nagy hangversenytermek atmoszférája, mechanizmusai kicsit távol tartanak minket a közönségtől – van, ahol nem is tudnak velünk kontaktálni, mert biztonságilag el vagyunk zárva tőlük -, de itt nagyon jó, hogy közel vagyunk hozzájuk. Azért vegyülünk el a sorok között, hogy a közönségnek legyen alkalma kérdezni, hozzászólni a dolgokhoz. Ez szerintem egy nagyon fontos erő a zene számára. Azok az emberek szeretik a legjobban a zenét, akik a művészeket is megértik, szeretik. És itt ezt látom, ez pedig egy nagyszerű érzés. Továbbá az is, hogy erre mennyire rá tud hangolódni a zenekar és egy emberként szolgálják ezt az ügyet, hogy örömet okozzanak a nézőknek.

Fantasztikus volt az is, hogy idén 10 fiatal kapcsolódott be zenekarunk munkájába, a zenekari akadémiába. Ők megtapasztalhattak egy működő zenekart, egy szolidaritással és szeretettel és egymás iránti tisztelettel működő együttest. Remélem, ezek az emberek kicsit több reménnyel indulnak majd neki a pályájuknak. Egy szívet melengető érzés volt látni, hogy ezek a fiatalok mennyire jól érezték magukat” – mondta Hollerung Gábor.

Természetesen szóba jött a jövő évi, jubileumi fesztivál is. Turjányi Miklós elmondta, a 25. fesztivált illetően a tervek már kezdenek körvonalazódni. Ha lehetséges, szeretnének újra két hetes fesztivált szervezni. Az idei tapasztalataik azt mutatják, hogy augusztus 20-a után már az időjárás is elromlik egy kicsit, így a rendezvénysorozat időpontját illetőleg mindenképpen visszatérnek majd a hónap első heteire. Mindezeken túl pedig keresik a lehetőségeket. Az operett színház már jelezte, hogy jövőre is szeretne jönni, sok művész és társulat is jelzett, hogy a 25. fesztiválon ismét szeretne fellépni majd itt Zemplénben. Tehát a kínálatból már van bőven, a fesztivál szervezőinek fejében pedig sok az ötlet. Az EMMI minisztere pedig a nyitókoncert után azt mondta, kiemelt célja hogy a rendezvény megerősödjön. Turjányi Miklós pedig reméli, hogy ezek a dolgok majd szépen összeérnek, és így egy olyan 25. fesztivált tudnak majd szervezni, amely méltó lesz a Zempléni Fesztiválhoz, a 25. évfordulóhoz, Zemplénhez, a tokaji borokhoz és a kiváló közönséghez is.

Sárospatak pedig ismét kiváló házigazdának minősült – tudtuk meg Aros Jánostól.

„24 éve adunk helyet a Zempléni Fesztivál programjainak, mely egy nagy megtiszteltetés számunkra. Sárospatak mindig is azt vallotta, hogy minőségi kultúra illik a minőségi tokai borhoz, így ennek a szellemében mi kizárólag olyan rendezvényeket és fesztiválokat kívánunk támogatni, amelyek valóban a minőségről és a kultúráról szólnak. Ilyen a Zempléni Fesztivál.

Véleményem szerint jó úton haladunk és biztos vagyok benne, hogy a 25. Zempléni Fesztivál koncertjeinek is méltó helyszíne lehet Sárospatak” – mondta Aros János.

Feltöltő

Fel