A Pataki Öregdiákok fogadása, Pataki Öregdiák Találkozó

Idén is megrendezték a Sárospataki Öregdiákok Találkozóját. A hagyományos esemény a Makovecz téren a Pataki Diák szobránál kezdődött, ahol először Aros János polgármester ugyancsak egykori diákként köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, bárhová is megy az ember a világban, mindenhol összeakad egy pataki diákkal, aki ismeretlenül is segítőkész. Mint hozzátette, a város pályázatainak sikerét is sokan segítik azok közül, akik egykor a város utcáit és az alma mater padjait koptatták. A résztvevőknek Stumpf István alkotmánybíró beszélt arról, hogy miért is nagyszerű dolog pataki diáknak lenni, és milyen értékekkel tölti fel az eltávozó diákot az iskola.

Másnap a Református Kollégium imatermében Nagy-Baló Csaba a Református Kollégium Gimnáziuma, Diákotthona és Általános Iskolája igazgatója adott tájékoztatást az intézményben zajló oktatási, nevelési munkáról, valamint a fejlesztésekről. Mint elmondta, jelenleg is zajlik egy felújítás az intézményben, amelynek során a teljes második emelet megújul, például új biológiai laborokat alakítanak ki. Emlékeztetett rá, hogy néhány hete avathatták fel az új számítógépes rendszerüket is.

2015jun_pataki_öregdiák_tal

Fotó: Bódisz Attila

Javarészt adományokból a nyár végére 200 millió forintot meghaladó összeget költenek el beruházásokra, amellyel jelentősen javulnak az oktatás feltételei. A legjelentősebb adományozó Sándor József vállalkozó egykori  pataki diák volt. Az igazgató beszámolt arról is, hogy gyűjtést indítottak annak érdekében, hogy anyagi forrást teremtsenek egy új tornacsarnok építéséhez. Emellett kormányzati döntésre vár az a program is, amely segítségével például az USA-ban, Kanadában, vagy Ausztráliában élő magyar családok gyerekeit fogadnák a pataki református gimnáziumban állami ösztöndíjjal. Ezzel segítenék azt, hogy a második, harmadik generációs családtagok nemzettudata is megmaradjon, megerősödjön – fogalmazott az igazgató.

Bódisz Attila

LEVI fotók >>>

Feltöltő

Fel