A határokat meghúzták, de az érzések határtalanok

A Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola hetedik osztályos tanulóinak abban a csodálatos élményben volt részük, hogy 2015. június 1- 6. között az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt HATÁRTALANUL! pályázaton (35 fő) és 4 fő kísérő pedagógussal ellátogathattak Erdélybe.

Mindenki szeretne eljutni Erdélybe, aki már volt ott azért, aki még nem volt, hogy végre megtudja, miért vágyik oda vissza mindenki.

Csodálatos hat napot töltöttünk kint. Ezalatt megismerkedtünk e hely történelmi, irodalmi értékeivel, természeti kincseivel, a határon túli magyarság hagyományaival, ízes nyelvével, ételeivel, vendégszeretetével. Gyönyörű helyeket érintettünk, szerettünk volna minél többet megmutatni tanulóinknak e csodából. Jártunk Szatmárnémetiben, Koltón, Szászrégenben, Gyergyószentmiklóson, Gyergyószárhegyen, a Gyilkos-tónál, a Békás –szorosban, Korondon, Farkaslakán, Szejkefürdőn, Székelyudvarhelyen, a Madarasi Hargitán, Zeteváralján, Tekerőpatakon, Csíkszeredában, Csíksomlyón, Gyimesbükkön, Marosvásárhelyen, a Tordai – hasadéknál, Kolozsváron. Még felsorolni is sok. Koszorút helyeztünk el a Petőfi Emlékmúzeumban, Tamási Áron emlékművénél, Orbán Balázs síremlékénél, a székelyudvarhelyi szoborparkban II. Rákóczi Ferenc, iskolánk névadójának szobránál, a Madarasi Hargitán, az ezeréves történelmi határon (a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb őrházánál, a 30. számú őrháznál).

Szállásunk Gyergyócsomafalván volt, családoknál, ahová már évek óta visszajárunk nyári táboroztatásunk során. Most is hosszabb időt töltöttünk itt. Együtt emlékeztünk Trianon gyászos napjára, együtt helyeztük el a megemlékezés virágát a Hősök emlékművénél. Erősítettük a barátságunkat az iskolalátogatással, a közös földrajzórával, a meccsekkel, a táncházzal, a szövődő „szerelmekkel” és barátságokkal, amelyek bízunk benne, hogy egy életre szólnak.

Erre a kirándulásra már hónapokkal korábban készültünk. A gyerekek ajándéktárgyakat, képeket, rajzokat, beszámolókat és prezentációkat készítettek. Megtanulták és csodálatosan énekelték a Székely himnuszt, a Maros menti népdalokat. Az előkészítő órák során megismertettük tanulóinkat Erdély földrajzi adottságaival, szépségével, az erdélyi magyarság történelmével, azzal a borzalommal, amit a békediktátum jelentett számukra és számunkra. A tavaszi szavalóversenyünk megihletői is az erdélyi magyar költők voltak.

Az indulás előtti hetekben könyveket, ruhákat gyűjtöttünk, a gyergyócsomafalvi és a tekerőpataki iskolák tanulói és családjaik számára, aminek ők nagyon, de nagyon örültek. Ezúttal is szeretnénk köszönetet mondani A Művelődés Háza és Könyvtára, a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár dolgozóinak az összegyűjtött könyvadományokért.

Így a kirándulás végeztével elmondhatjuk, hogy rengeteg élménnyel, ismerettel gazdagodtunk. Erősítettük a magyarságtudatot, az ott élőkhöz ragaszkodás érzését. Mindenki úgy tért onnan haza, hogy csak szeretetet kapott és azt az érzést, hogy vissza kell menni annyiszor, ahányszor csak tudunk. Együtt vagyunk egy nemzet!

Császár Erika
igazgatóhelyettes

További fotók itt

 


Fel