A Mondd el a véleményed! kötetben szerepel egy pataki diák esszéje

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam-és Jogtudományi Karához tartozó Batthyány Lajos Szakkollégium második alkalommal hirdetett esszépályázatot középiskolások részére Mondd el a véleményed!  címmel. A tavalyi nagy érdeklődést is messze felülmúló mozgósító ereje volt a pályázati kiírásnak, a meghirdetett versenyre harminchárom esszé érkezett, többek között Budapestről, Debrecenből, Esztergomból, Győrből, Gyuláról, Hajdúböszörményből, Kiskunhalasról, Komárnoból, Miskolcról, Nyíregyházáról, Pusztaszabolcsról, Sárospatakról, Szegedről, Székesfehérvárról, Szombathelyről, Vácról, valamint Zalaegerszegről.

A pályázat célja az volt, hogy lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak, hogy tudományos igénnyel véleményt formálhassanak a világ és Magyarország aktuális, tananyagon kívüli kérdéseiről, mindemellett remek lehetőséget nyújtott a diákok számára a humán tárgyú érettségi vizsgákkal járó fogalmazási nehézségek leküzdésére. A kiírt témák a felnövekvő generáció által érdekesnek vélt tárgykörökből kerültek kiválasztásra, melyek között szerepelt többek között a közösségi oldalakat övező megfelelési kényszer, a szurkolói kártyával kapcsolatos problémák, a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés, a kötelező olvasmányok szükségessége, a terrorizmus aktuális kérdései, a diplomával és a szakmával kapcsolatos dilemma, a népek önrendelkezési joga és a dohánypolitika magyarországi helyzete.

A kötelező olvasmányokkal kapcsolatos témakörben érkezett a legtöbb pályázat, melyekben a diákok kifejtették, hogy a műveket a műveltség alapjának tekintik, mintsem felesleges tehernek. Leginkább megosztó kérdés a szurkolói kártya volt, ugyanis érkeztek pro és kontra érveket felsorakoztató esszék is.

A pályamunkákat áttekintve megállapítható volt, hogy a fenti témakiírások megmozgatták a fiatalok gondolatait és bátran merték megfogalmazni véleményüket. A beérkezett pályamunkák igazán kimagasló színvonalúak voltak, így díjak kiosztása során nagyon nehéz dolga volt a bírálóknak. A legjobb pályamunkákat mind elektronikus, mind pedig nyomtatott formában megjelentette a Batthyány Lajos Szakkollégium. A szerzőkön kívül – eljuttatják a legfontosabb oktatással foglalkozó állami és civil szervezetekhez is. Az esszékötetben a zsűri döntése értelmében olvasható Kiss Petra Zsófia munkája is, aki a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának 9. E osztályos tanulója. A felkészülést segítő pedagógus Csikó Szilvia volt.

A szakkollégium Győrött az 1998-tól hallgatói kezdeményezésként működő Bibó István Egyetemi Klub alapjain jött létre, az ELTE jogi kara kihelyezett tagozatának hallgatóiból. A  névadó, Gróf Batthyány Lajos örökségét szem előtt tartva elsődleges feladatául a tudás és a műveltség gyarapítását, valamint a minél magasabb színvonalú, értelmiségi tehetséggondozást tűzte ki maga elé. Az esszépályázatot azzal a céllal hirdették meg, hogy lehetőséget biztosítsunk az egyetemi felvételi előtt álló generációnak arra, hogy véleményt formálhasson a világ és Magyarország aktuális kérdéseiről.

Csikó Szilvia

Feltöltő

Fel