2015.06.10.17:00 - 2015.06.10. 18:00
Györkös Mányi Albert emlékkiállítás az Új Bástyában

Az Erdélyi Közművelődési Egyesület Észak-magyarországi képviselete rendszeresen szervez kiállításokat Erdélyben és Magyarországon egyaránt. Az elmúlt években számos olyan emlékezetes kiállítást valósítottak meg, amelyeket Nagybányán, Kolozsváron, Nagyenyeden mutattak be a magyar-magyar együttműködés jegyében. (Erről részletesen olvashatnak az ITT, letölthető pdf-ben.)

A legújabb kiállítást Sárospatakon az Új Bástya Rendezvénycentrumban nyitja meg A Művelődés Háza és Könyvtára valamint a Sárospataki Képtár az EMKE-vel közösen.

A május 10-én 17 órakor nyíló tárlaton az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza mutat be egy bő válogatást Györkös Mányi Albert művészetéből.

A kiállítást Kós Katalin, az Emlékház vezetője nyitja.

A kiállítás július 31-ig tekinthető meg.

A művész képei ITT láthatóak, részletesen Györkös Mányi Albertől ITT olvashat!


Kántor Lajos irodalomtörténész, műkritikus 1995-ben megjelent monográfiájában így ír: „A nagytehetségű erdélyi festőművészhez, Györkös Mányi Alberthez, fiatalkori betegségét leszámítva, kegyes volt a sors: olyan közegben élhetett, ahol – előbb a szentlászlói református család és a faluközösség, majd festőnő felesége s a zenéhez és a képzőművészethez közelállók révén – egy kialakult erkölcsi és esztétikai értékrendhez igazodhatott, hogy aztán maga is értékőrzővé, elsődleges értékek teremtőjévé váljék. Új otthona, a város, a műemlékekben gazdag, fejlett irodalmi-művészeti-tudományos élettel rendelkező Kolozsvár friss élményeket nyújtott a festő számára is. Munkahelye, a művészeti középiskola, az egykori ferences rendházban, többszörösen is ezt a levegőt árasztotta. Nem csoda hát, ha az időközben festőművésszé érett Györkös a történelmi műemlék épületekben s a világi és egyházi muzsika otthonaiban második ihletforrására talált.”

Feltöltő

Fel