A Sárospataki Irodalmi Olvasókör legutóbbi összejövetele

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör áprilisi összejövetelén, nagy örömünkre a Kassán élő, alkotó kiváló újságíró-főszerkesztőt, könyvkiadással foglalkozó igazgató-szaktekintélyt és két munkatársát láthattuk vendégül. Bevezetésként Czabányi Attila gitárzenével illusztrált szíves közreműködésében hallgathattuk meg Márai Sándor Ujjgyakorlatok c. nagy hatású verséből részleteket.

Ezután Könyv-és lapkiadás Kassán, a Kassai Figyelő címmel Havasi Péter, a Hernád Könyv-és Lapkiadó igazgatója, a Kassai Figyelő főszerkesztője mutatta be a sokszínű tevékenységüket. Megtudhattuk, hogy az elhangzott vers három sora a kassai Világ Kávéház egyik falát is ékesíti. Ezután nagyon alapos, részletes beszámoló következett a 10. születésnapját ünneplő, havi periodicitásban megjelenő Kassai Figyelő, független magyar folyóirat történetéről a kezdetektől napjainkig. A periodika, korábban a bal liberális vonalat képviselte, a főszerkesztők ismert szaktekintélyek voltak. A folyóirat később a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Bethlen Gábor Alapítvány pályázati támogatásával jelent meg. Napjainkban csak magyarországi pályázati támogatásokkal valósulhat meg a közreadása. Nálunk nagyobb könyvtárakban, intézményekben is olvasható, tanulmányozható.

A külső megjelenítésében ízléses, színes borítóval ellátott, havonta megjelenő, magyar nyelvű folyóirat borítója belső oldalán kiemelkedő évfordulókra hívja fel az olvasó figyelmét. Ezután a Vezércikk rovatban neves szaktekintélyek írása következik. A Figyelőben a kassai önkormányzat, kulturális és egyéb eseményeit mutatja be. A Nagyvilág rovatban a magyar politikai eseményekkel kapcsolatos beszámolók olvashatók. A Kultúrában a Kassán és a környék településein rendezett művelődési eseményekről adnak részletes tájékoztatást. A 100 éve írták c. rovatban a régmúlt idők látványos eseményeit és szereplőit vonultatja fel. A Kassai Figyelő igényesen összeállított, színvonalas és értékes folyóirat, előfizetésére is van lehetőség.

Havasi Péter úr, a Hernád Lap-és Könyvkiadó sokszínű tevékenységéről is beszámolt. Pályázati források felhasználásával jelent meg eddig harminc, különböző témájú könyv. Márai A kassai polgár c. kötetét szlovák és magyar nyelven adták ki. Ezután kézbe vehettük, megvásárolhattuk Tisztelet Márainak, Tisztelet Kassának, Szaszák György Kassai kapuk és Máté László Csillagnyáj c. gyermekkönyvét, valamint a különlegesen szép fotókkal illusztrált Kassai Falinaptárt is. A Hernád Kiadónál készül a kassai Thália Színház műsorfüzete, a Kassai Polgári Klub, Rovásalkotó programja is.

A szerkesztőbizottság két aktív és tehetséges tagja, Mátyás Hudák Katalin, aki népszerű költő is, Bíró Szilvia egyetemi hallgató, a Kassai Magyar Diákok Körének elnöke. A program zárásaként Mátyás Hudák Katalin nívós közreműködésében hallgathattuk meg Ady Endre Föl-földobott kő, József Attila Tedd a kezed és a Teaházban c. nagy hatású, megzenésített verseit.

Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük Havasi Péter igazgató úrnak és a két munkatársának, hogy elfogadták a meghívásunkat. A különleges, igen értékes és példaértékű munkájukhoz jó egészséget, további sok sikert, elismerést kívánunk!

„Én hiszek egy teremtést, az életemet, hiszem ezt. Hiszek egy rendelést, ezt az én rendelésemet, magamat. Hiszek egy világot és hiszek egy embert, akik összetartoznak.”(Márai: Credo)

Halász Magdolna
Olvasóköri elnök

Feltöltő

Fel