Összefoglaló a március végi képviselő-testületi ülésről

Meglehetősen sok napirendi pontot tárgyaltak a képviselők a márciusi testületi ülésen. Mindezek mellett ünnepélyes szakasza is volt az ülésnek, hiszen Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára fogyasztóbarát település díjat adott át Sárospataknak, illetve több helyi kereskedőt is kitüntettek kiemelkedően vásárlóbarát magatartásáért.

„A díjátadás után áttértünk a napirendek megtárgyalására. Önkormányzati rendelet módosításáról döntöttünk, méghozzá a települési támogatásokról szóló rendeletről, amelyet a múlt hónapban alkottunk meg. Ennek gyors módosítására azért volt szükség, mert egyrészt az élet hozott olyan helyzeteket, amelyek már egy hónap után látunk, hogy változtatni kell, illetve a múlt havi testületi ülésen még csak arról döntöttünk, hogy bevezetjük a 70 év felettiek fürdő kedvezményét. Akkor abban maradtunk, hogy a márciusi ülésre dolgozzuk ki ezt részleteiben. Ez most megtörtént, és ezért kellett a rendeletünket módosítani. A rendelet értelmében, azok a 70 év felettiek, és állandó bejelentett sárospataki lakcímmel rendelkező lakók, akik igényt tartanak erre, egy 30 alkalmas ingyenes bérletet kapnak a fürdőbe.
Ezt a következőképpen kell érteni: elmennek a fürdőbe és megveszik a bérletet, majd annak számlájával bejönnek a Polgármesteri Hivatalba, mi azt lefénymásoljuk, és ezután kifizetjük a bérlet árát. Így az illető visszakapja a pénzt, amit kifizetett érte. Kikötés, hogy a bérletet ebben az évben fel kell használni, nem lehet átvinni a következő évre, illetve senki másra át nem ruházható, hiszen lakcímkártyával és személyi igazolvánnyal együtt lehet majd használni.

Két beszámolót is meghallgathattunk a testületi ülésen. A szokásos éves beszámolóját tartotta meg Sárospatak rendőrkapitánya, illetve a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka. Mindkét beszámoló után megállapítottuk, hogy az elmúlt évben is hatásosan és eredményesen végezték munkájukat a szervek.
dr. Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője beszámolt a közbiztonság helyzetéről, és egy igen alapos elemzést kaptunk. Testületi ülésünkön részt vett még dr. Vereckei Csaba rendőrfőkapitány úr, a Megyei Rendőr-főkapitányságról. Mindketten beszámoltak arról, hogy mik a legfrissebb fejlemények a közbiztonság területén. dr. Vereckei Csaba külön kiemelte – a képviselők is rengeteg kérdést tettek fel – a droghelyzetet, hiszen ez az egyik legsarkalatosabb kérdés a fiatalok körében. Elmondták, hogy komoly eszközökkel léptek fel, és mindent megtesznek azért, hogy Sárospatakon minél kisebb mértékben legyenek jelen a különféle kábítószerek.

Ugyancsak beszámolót hallgattunk meg Sárospatak Rendelőintézetének igazgatójától Bereiné dr. Jakab Beátától, aki az elmúlt fél-egy évet értékelte, hiszen ő csak tavaly augusztustól vezetője ennek az intézménynek. Igen alapos, és mindenre kiterjedő volt a beszámolója.

Elfogadásra került Önkormányzatunk 2015-2019 évekre szóló gazdasági programja. Ez is egy törvényi előírás, hiszen a megalakulás után 6 hónappal köteles az önkormányzat, illetve a testület elkészíteni ezt a gazdasági tervet. Az előző ciklusnak a tervére építkeztünk, azt felfrissítettük, illetve beleépítettük azokat az ötleteket, amelyek a következő években meg szeretnénk valósítani. Természetesen ebben a gazdasági programban a legfontosabb mondat talán az, hogy minden a források függvényében fog alakulni, hiszen tervezhetünk mi bármit, ha a pályázati rendszer másképpen alakul, vagy éppen más programokra van kiírva, akkor nyilván módosítanunk is kell.

Szintén döntenünk kellett egy változtatásról, hiszen április 1-től az önkormányzat égisze alá tartozó intézményekben nem lehet önálló gazdasági igazgató egy új törvény értelmében, így ezért nekünk az öt intézményünkből valamilyen formában át kellett csoportosítani az önkormányzathoz a korábbi gazdasági igazgatókat. Hosszas egyeztetések zajlottak le az előző hónapokban már az intézményvezetőkkel, a gazdasági igazgatókkal, és végül arra az elhatározásra jutottunk, hogy olyan rendszerben oldjuk ezt meg, hogy az öt intézmény gazdasági vezetője szervezetileg átkerül az önkormányzat égisze alá, de a munkáját ugyanúgy, ugyanott végzi, ahol eddig is végezte. Ez látszik a leginkább megvalósíthatónak, és leginkább racionális döntésnek, tehát nem beszélhetünk semmilyen leépítésről.

Két olyan téma is volt amely az egyházakat, illetve a temetőket érinti.
Az egyik ilyen a köztemetési szolgáltatással való szerződés megkötése volt. Ezt minden éven felülvizsgáljuk, most járt le. Önkormányzatunk ugyanazzal a szolgáltatóval kötötte meg a szerződést akivel a korábbiakban is, illetve ugyanazon feltételek mellett.
A másik ilyen felülvizsgálat a kegyeleti közszolgáltatási megállapodás volt, amelyet három évente kell felülvizsgálnunk. Az elmúlt hónapban meghívtuk minden egyház képviselőjét és átbeszéltük a megállapodásban lévő aktuális dolgokat. Mindenki elmondhatta a véleménye róla. Mindhárom egyház támogatta a közszolgáltatási megállapodást, és így természetesen alá is írták természetesen.” – nyilatkozta az alpolgármester, Sikora Attila.

Feltöltő

Fel