2015.04.14. 17:00 - 18:00
Újra megszólal a sárospataki Bazilika 18. században befejezetlenül maradt orgonája

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Önt, barátait és ismerőseit a bazilika felújított orgonájának bemutatójára

Helye: Bazilika Sárospatak (Szent Erzsébet út)
Ideje: 2015. április 14. (kedd) 17 óra

Program:
16.30 – Sajtótájékoztató
17.00 – Prelúdium – Hock Bertalan orgonaművész, a Mátyás templom orgonistája

A felújított hangszerről vetítettképes bemutatót tart Hock Bertalan orgonaművész, közreműködik Homolya Dávid orgonaművész – nemzetközi orgonaszakértő. “A 18. századi orgonaszekrény restaurálása, rekonstrukciója” Schwartz Rezső faszobrász-restaurátor művész előadása. Postludium – Hock Bertalan orgonaművész.

18.00 – Szentmise

A belépés díjtalan!

Adományokat az alapítvány további működéséhez hálás szívvel fogadunk.

További információ:

Kecskés Attila plébános
3950 Sárospatak, Szent E. u. 15.
Tel.: 47 311 183

Az orgonáról

A templom külsejének megújítását követően – közel 6 év hallgatás után – teljes szépségében mutatkozik be a sárospataki bazilika restaurált orgonája. A felújítás a Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretein belül pályázat segítségével valósult meg.

A hangszer megújítását Hock Bertalan orgonaművész-szakértő (a budavári Mátyás templom orgonaművésze) tervezte.

A sárospataki bazilikában, Magyarországon egyedülálló módon került sor – az eredeti tervek adaptálásával – egy, a 18. században befejezetlenül maradt orgona restaurálással egybekötött kiegészítésére, rekonstrukciójára, beleértve az orgonaszekrény külső megjelenését is.

A királyi kincstár 1787-ben megbízta Zelenák Miklós kassai orgonaépítőt egy 22 regiszteres, kétmanuálos, pedálos orgona építésével. Zelenák kezdő orgonaépítőként olyan hangszert álmodott, amelyik az adott vidéken kivételesnek számított, méreteiben hangterjedelmével, luxus kivitelével és tervezett különleges regisztereivel is. Egy év elteltével azonban a pénz nagy része elfogyott. A szekrények félkészen, minden díszítés nélkül, festetlenül álltak. A sípok harmada sem készült el. Hosszas procedúra után – amelynek során Zelenák vagyonát elárverezték, őt magát bebörtönözték, majd katonának vitték – 1791-ben Komornik János kassai orgonaépítővel kötöttek szerződést egy redukált orgona összeállítására az elkészült elemekből. Komornik az egymanuálos-pedálosra csökkentett, 13 regiszteres hangszert 1794 júliusában fejezte be. A mellvédben álló pozitívszekrényt kiürítette és minden felhasználható részt a nagy szekrényben helyezett el.

A 20.század kezdetén ismeretlen orgonaépítő ideiglenes jelleggel 5 regiszterrel bővítette az orgonát.

l971-ben A Művészi Kézműves Vállalat orgonaüzeme átépítette, és több kárt okozva, mint hasznot ismét bővítette a hangszert. A 18. századi anyagot szétvagdalták, összekeverték. A bővítmények miatt javítani, hangolni sem lehetett. Az orgona 2000-es évek végére használhatatlanná vált.

A 2007-ben kezdődött felújítás során eltávolították a későbbi ráépítéseket és az 1971-es Komornik János kassai orgonaépítővel kötött szerződésben foglaltak alapján rekonstruálták. Az eredeti rajz és Hock Bertalan levéltári kutatásai során előkerült, levelezések alapján elkészültek a Zelenák tervezte díszítések, és a festés. A Pozitívszekrénybe, a korabelinek megfelelő szerkezetre 6 új  – a régihez illő – regiszter került. Az orgonához – megfelelő analógiák és a Zelenák-féle játszóasztal egykorú szakbecslése alapján rekonstruált- új, kétmanuálos játszóasztal készült.

A felújított hangszer, 19 regiszteres, 890 sípja van, amelyekből a legnagyobb 5 m, a legkisebb 10 mm hosszú.

A felújítást a taksonyi Varga orgonaépítő Kft, Varga László orgonaépítő mester vezetésével végezte.

Az orgonaszekrény restaurálását, faragásait és festését Schwartz Rezső faszobrász-restaurátorművész készítette.


Fel