Fogyasztóbarát elismerés Sárospataknak

Fogyasztóbarát település lett Sárospatak – az ezt igazoló oklevelet a legutóbbi önkormányzati ülésen adta át Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár Aros János polgármesternek.

Öt évig birtokolható

Mint elhangzott, a zempléni városban 13 úgynevezett pozitív listás vállalkozás van, amely minden tekintetben megfelel a fogyasztóvédelmi kritériumoknak, emellett több helyi kereskedőt ki is tüntettek kiemelkedően vásárlóbarát magatartásáért. A fogyasztóbarát település cím elnyerésének körülményeiről először Koszorús Lászlót kérdeztem, aki elmondta: a címre pályázhatnak az önkormányzatok. Ezt követően munkatársai „Mátyás király álruhájában” többször is ellátogatnak az adott településre, majd tapasztalataikat összegzik. Sárospatakon a 19 ellenőrzésből messze az átlag alatti arányban találtak szabálytalanságot az ellenőrök – közölte a helyettes államtitkár. A címet öt évig lehet birtokolni, majd újra pályázni kell. Mindez nem jár pénzzel, vagyis a program önkéntes vállaláson alapul. Mint hozzáfűzte, Sárospatakon sokat nyomott a latba az is, hogy új közösségi tereket alakított ki az önkormányzat, az egészségügyi ellátás összes helyi szolgáltatása elérhető egy helyen és a helyiek biztonságát is növelték egy térfigyelő kamera hálózat kialakításával.

Eddig három település

Aros János polgármester szerint a díj egy olyan újabb elismerés, amelyre a város minden lakója büszke lehet. Mint kérdésünkre válaszolva elmondta, igyekeznek odafigyelni arra is, hogy a megtévesztésre alapuló vállalkozások, vagy a hasonló célú árubemutatók elkerüljék a várost. Ebben segítséget kértek, és gyakran kaptak is segítséget a lakosságtól. A helyi vállalkozók közül elismerést kapott például a zöldség és gyümölcsértékesítéssel foglalkozó Rusznák István, aki cégfilozófiáját egy mondatban foglalta össze: csakis olyan termékeket árusít, amelyet maga is megenne. Hozzátette: büszke a díjra és ki is teszi majd az üzletében az oklevelet. Ugyancsak elismerték az egyik helyi műszaki bolt fogyasztóbarát hozzáállását is, Soltész József boltvezető szerint a széles választék és a korrekt tájékoztatással egybekötött precíz kiszolgálás miatt vált boltjuk érdemesnek az elismerésre.

A megyében sikeresnek mondható a fogyasztóbarát település program, hiszen több település benyújtotta már a pályázatát, amelynek az első eredményei már meg is születtek – mondta el Horváthné Szendrei Szilvia a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője. Mint hozzáfűzte, eddig Miskolc és Cigánd kapta meg a címet, de több település is benyújtotta pályázatát.

Bódisz Attila

Feltöltő

Fel