A Rákóczis diákok is figyelemmel kísérték a napfogyatkozást

Fotó: Bánhegyi Vanda 7.c

2015. március 20-án (pénteken) 9 óra 39 perc és 11 óra 59 perc között részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető Magyarországról. A napkorongnak megközelítően 60%-a volt takarásban.

A tanulók előzetes tájékoztatást kaptak erről a különleges természeti jelenségről és veszélyéről, ha nem megfelelően szemléljük a Hold–Nap-találkozót, a fény könnyen kiégetheti a retinát, és vakságot okozhat.

A nem mindennapi jelenséget szikrázó napsütésben követhették végig a gyerekek megfelelő védő szemüveg és egy speciális távcső segítségével, melyet Lukácsi István (szülő), amatőr csillagász biztosított számukra.

Napfogyatkozásról akkor beszélünk, mikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, vagyis újholdkor. Ez a jelenség már az ősi civilizációk számára is különleges, tisztelt és egyben rettegett eseménynek számított, a csillagászati jelenségek közül a teljes napfogyatkozásnak volt a legnagyobb lélektani hatása.

Ekkora mértékű részleges napfogyatkozás a Kárpát-medence térségében utoljára 2011. január 4-én volt látható és 2022-ig kell várni a következőre és az is csak 32%-os lesz.

A 21. század második felében lényegesen szerencsésebb lesz hazánk a napfogyatkozásokat illetően, hiszen 2075. július 13-án gyűrűs, 2081. szeptember 3-án teljes, 2082. február 27-én több mint 90%-os részleges, és 2093. július 23-án ismét gyűrűs fogyatkozást nézhetnek meg az akkor élő szerencsések.


Fel