Bazilika megáldás és sajtótájékoztató a sárospataki Bazilika külső felújítása alkalmából

A sárospataki bazilika megáldására kerül sor 2015. március 8-án. A felújítás a Magyarország- Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretein belül egy pályázat segítségével valósult meg.

10.30 órakor kezdődik a felújított bazilika megáldásának szertartása. A szentmisét és a megáldást Dr. Ternyák Csaba egri érsek végzi.

Az ünnepi szentmise után a sajtó képviselői számára sajtótájékoztatót tartunk 12.00 órától a Szent Erzsébet Ház konferencia termében (Sárospatak, Szent E. u. 13. I. emelet). A sajtótájékoztatón lehetőség lesz sárospataki bazilika külső felújításában részt vettek képviselőivel való találkozásra, interjúk készítésére illetve a bazilikáról fotó és mozgókép elkészítésre.

Felszólalók:

A Római Katolikus egyház részéről: Poncsák Ferenc a sárospataki Római Katolikus Egyházközség világi elnöke
A beruházás építésze: Rudolf Mihály DLA tervező, HADAS Kft.
A művészi munkák készítői: Bráda Tibor festőművész, Rácz Gábor tűzzománcművész és Hock Bertalan orgonaművész.
A beruházás kivitelezője: Szalay Antalné elnök-igazgató Középület és Lakásépítő Zrt.

Parkolási lehetőség:
A bazilika előtti parkolóban illetve a Szent Erzsébet út végén a Rákóczi Várnál.

Egy sikeres pályázat, a Magyarország Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében benyújtott projekten belül 843.389,73 EUR-ós támogatásból megújult a bazilika külső homlokzata és közvetlen környezete.  A felújítás magában foglalta a tető és a torony héjazatának cseréjét, az erősen megkopott kövek restaurálást és a Bazilika külső vakolását. A pályázatnak köszönhetően turisztikai célú fejlesztések is sorra kerültek.  Megújult a XVIII. század végi barokk orgona. Az oratórium magasításával létrejövő térben harangjátékot lett elhelyezve, amely alkalmas önálló koncertek megrendezésére is, így egy újabb „koncerttér” lehetőségével gazdagodott a város. A déli bejárat fölött Szent Erzsébet életéhez kapcsolódó jelenetet ábrázoló üvegablak fogadja az ide látogatókat. A nyugati, harangtorony látogathatóvá tételével elhelyezésre került távcsövekkel a Zemplén szépséges hegyeiben lehet gyönyörködni.

2015-től így megújult külsővel fogadja 550 éves templomunk az ide érkező zarándokokat és turistákat.

A közös projektben a vezető partner a Perly Gotickej cesty, n.o (Gótikus Utak Gyöngye Nonprofit Szervezet) volt, melynek ez a pályázat már a harmadik sikeres projektje. A bazilika-felújítás kivitelezését nyílt közbeszerzési eljárás után egy miskolci vég végezte. A terveket szintén egy miskolci cég, a megújult oratórium tűzzománc díszeit Rácz Gábor tűzzománc művész, az üvegablakot Bráda Tibor festőművész készítette. Az orgona felújításának tervezése Hock Bertalan, a kivitelezés egy taksonyi kft. és Schwarzt Rezső farestaurátor-szobrászművész munkájának eredménye.


Fel