Együttműködési megállapodás az EKF és a Miskolci Belvárosi Óvoda között

A Comenius Karon végzett hallgatókat szeretnénk itt tartani a régióban, és a most létrejött együttműködés segítségével még több esélyünk is van rá – mondta Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora azon a sajtótájékoztatón, ahol az egri intézmény és a Miskolci Belvárosi Óvoda képviselői egy együttműködési szerződést írtak alá.

A Miskolci Belvárosi Óvodát több éve támogatja a Bosch vállalat, hiszen a Katowice úti tagóvodájukban német nyelven beszélhetnek a cég munkavállalóinak gyermekei. Azok a szülők veszik igénybe ezt a lehetőséget, akik Németországból érkeztek hazánkba, illetve akik rövidesen Németországba utaznak családjukkal, hogy ott dolgozzanak. Azonban német nyelven képzett óvodapedagógust nehéz találni. Az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karán viszont vannak olyan hallgatók, akik német nyelven is tanulnak. A most megkötött együttműködési szerződés lehetővé teszi, hogy a Comenius Kar német nyelven jól beszélő óvodapedagógus hallgatói a Miskolci Belvárosi Óvodában tölthessék szakmai gyakorlatukat, mely idő alatt ösztöndíjhoz is jutnak, illetve ha a Bosch cég elvárásainak megfelelnek és a személyi állomány alakulása is lehetővé teszi, akkor a későbbiekben munkát is kaphatnak a kétnyelvű „Bosch-csoportban”.

„2012-ben a csoport beindításakor az első lépés az volt, hogy július és augusztus hónapban a Bosch támogatásával és az óvónők segítségével felújították, berendezték, fogadóképessé tették a csoportszobát, megvették a bútorokat, asztalokat, székeket, gyermekfektetőket, játékokat, evőeszközöket, étkészleteket. A Bosch támogatásával felújításra került a villamoshálózat, kicserélték a padlózatot, kifestették a csoportszoba falait. A szakmai munka tekintetében szükség volt a helyi program német programmal történő kibővítésére.

Mivel a csoport tematikája eltér a megszokottól és külön pedagógiai programmal működik, ezért folyamatosan szükség van az itt dolgozó óvodapedagógusok szakmai tudásának német nyelven történő fejlesztésére. Ebben hatékony segítséget nyújt a Bosch vállalat, hiszen tevőlegesen is, – laptopok, CD-k, szakkönyvek adományozásával – és az óvoda alapítványának folyamatos támogatásával is hozzájárul az óvodapedagógusok szakmai fejlesztéséhez.

A csoportban folyó pedagógiai munka sikerét mutatja, hogy egyre több, a Bosch vállalatnál dolgozó magyar munkavállaló szeretné, hogy gyermeke hasonló, kétnyelvű nevelésben részesüljön. Reményeink szerint újabb kétnyelvű csoportot indíthatunk a közeljövőben. Ehhez elengedhetetlenül szükségünk lesz olyan óvodapedagógusokra, akik német nyelvű képzésben is részesülnek főiskolai tanulmányaik során.

Nagy örömünkre szolgálna, ha az Eszterházy Károly Főiskolán az ilyen képzésben részesülő, fiatal óvodapedagógusok évről évre az említett magyar-német kétnyelvű csoportokban végezhetnék szakmai gyakorlatukat” – nyilatkozta Petrovics Rita, a Miskolci Belvárosi Óvoda vezetője.

Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora hangsúlyozta, örül annak, hogy a Bosch vállalat meglátta az értéket itt a Comenius Karon, és úgy véli, gyümölcsöző lehet az együttműködés.

„A Comenius Karon van német nyelvű oktatás, színvonalas oktatói munka folyik. Ennek köszönhetően tehetséges óvodapedagógusokat képeznek, akik számára ez most egy fantasztikus lehetőség. Egy olyan német nyelvű óvodában végezhetik el a gyakorlatukat, ahol a Bosch vállalat által továbbfejleszthetik képességeiket, és még pénzt is kereshetnek az ösztöndíjak által.

Minden tekintetben egy kiváló szerződést írtunk most alá, hiszen itt termelődik az érték, és ezt az úgymond értéket most a környéken tudjuk „elkölteni”. A szerződésnek köszönhetően a régióban tarthatjuk a végzett, tehetséges hallgatókat” – nyilatkozta Dr. Liptai Kálmán.

Az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kara nem csak a jelennek él, hanem a jövőnek is, hiszen szeretné a kapcsolatokat tovább mélyíteni  a későbbiekben a Bosch vállalattal.

 

Feltöltő

Fel