A megszentelt élet pedagógiája előadássorozat

Ferenc pápa 2014-ben meghirdette a Megszentelt élet tematikus évet. Korunk egyik súlyos kihívása, és az információs társadalom paradoxona, hogy a generációk között egyre mélyülő kommunikációs távolság alakul ki nyelvhasználatban, stílusban, jelentéstartalomban és a használt kommunikációs csatornák tekintetében egyaránt.

Hogyan lehet mégis a kétezer éves evangéliumi értékrend vonzó? Hogyan adható át a megszentelt élet értékrendje? A sikerre és anyagiakban megtérülő teljesítményre fókuszáló világban hogyan lehet hitelesen közvetíteni a testvéri, felebaráti szolidaritás mintáját?

A mérhető és számszerűsíthető teljesítmények alapján megítélt diák és iskola világában hol a helye a szeretet és az irgalom kultúrájának? Azoknak a jó gyakorlatoknak, megerősítő és éltető mintáknak a megismerése, amit az egyes szerzetesrendek a sajátos egyéni karizmájuk szerint az elmúlt évszázadokban megvalósítottak, és a jelenben az oktató, nevelő tevékenységük során megélnek erőt adó, segítő ismeret lehet a jelen pedagógusainak, és minden gyermeket nevelő felnőtt számára.

Mindenkit szeretettel várunk “A megszentelt élet pedagógiája” című előadássorozatunkra 2015/2016-ban. Az előadások alkalmával öt szerzetesrend képviselője érkezik hozzánk, hogy megismertessék rendjük múltját, küldetését és mindennapi munkáját. Az előadások a Szent Erzsébet Ház konferencia termében lesznek az I. emeleten (Sárospatak, Szent Erzsébet u. 13.) és minden alkalommal 16.00 órakor kezdődnek. A program:

2015. március 9.: Bemutatkozik a piarista rend. Előadó: P. Szabó László SP. piarista házfőnök, Göd.

2015. április 20.: Bemutatkozik a szalézi szerzetesrend. Előadó: P. Andrásfalvy János SDB., a Kazincbarcikai Don Bosco Iskola tanára.

2015. október 19.: Bemutatkozik a jezsuita szerzetesrend. Előadó: P. Holzinger Ferenc SJ., a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium igazgatója.

2015. november 16.: Bemutatkozik a ferences szerzetesrend. Előadó: P. Tokár János OFM., az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium igazgatója.

2016. január: Bemutatkozik a bencés szerzetesrend.


Fel