Összefoglaló a februári bizottsági ülésekről

A február végi képviselő-testületi ülés előtt a bizottságok is megtartották szokásos havi egyeztetésüket, hogy javaslataikat megfogalmazhassák. Február 23-án délután a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság tagjai gyűltek össze, közel 40 napirendet tárgyaltak meg. Az ülésen több rendeletet is módosítottak, de újat is alkottak.

„Ülésünkön napirendi pont volt a javaslat a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet megalkotása.

Ezzel a rendelettel az önkormányzat a közterületeken való viselkedést próbálja szabályozni. A rendelet hivatott azokat a közösségellenes tevékenységeket szankcionálni, amelyek megbotránkozást kelthetnek a lakosokban (például plakátolás, falfirkálás, utcabútorok megrongálása stb.). Nyilván az önkormányzatnak az a törekvése, hogy Sárospatak élhető és biztonságos város legyen. Ennek első lépcsője volt a tavaly kiépítésre került kamerarendszer, mely segítségével az esetleges bűnelkövetőket elkaphatjuk, és a feljelentésükön túl a – most megalkotott – rendelet által tettükért megkaphatják a megfelelő büntetést. A rendelet megalkotásával reméljük elérjük a célunkat, hogy Patakon a közrend és a közbiztonság még tovább javuljon, hogy a közterületek rendezettek legyenek és tiszták” – nyilatkozta Hajdu Imre.

A város által fenntartott két gazdasági társaság vezetőjének megbízása hamarosan lejár, így a bizottság további hosszabbításról és igazgatói megbízás kiírásáról is javaslatot tett. Mindezeken túl megtárgyalták a 2015. évi sporttámogatások összegét is.

Március 1-től országos szinten megváltozik a segélyezési rendszer, a Polgármesteri Hivatalok egyes feladatkörei átkerülnek a Járási Hivatalokhoz. Ahhoz, hogy minden a törvényi előírásoknak megfelelően működjön, Sárospatakon az erre vonatkozó korábbi rendeletet teljesen át kell alakítania a képviselő-testületnek. Az ehhez tartozó javaslatokat is egyeztették az Egészségügyi és Szociális Bizottsági ülésen.

„A településtámogatási és az egész segélyezési rendszer átdolgozásra került a törvényi előírásoknak megfelelően. Ezek egy részével a későbbiekben a Járási Hivatalok foglalkoznak majd, míg a másik résszel továbbra is az önkormányzat (a lakásfenntartási, a tüzelő, a gyógyszertámogatások továbbra is az önkormányzathoz tartoznak majd). Egy teljesen új rendeletet alkottunk, melybe a napi aktualitásokat is beleszőttük” – nyilatkozta Egyed Attila bizottsági tag, majd hozzátette: „A segélyek igénylésének menete és neve is megváltozik majd, így szeretném felhívni a lakosok figyelmét, hogy március 1-től aki bármilyen segélyt szeretne beadni, tájékozódjon előre a változásokról. A költségvetésben véleményem szerint elegendő összeget különítettünk el a segélyekre, melyeket a változások miatt sem szeretnénk csökkenteni. Célunk, hogy ahogy tudjuk, továbbra is segítsük a lakosokat.”

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság tagja ezen kívül még egy beszámolót hallgattak meg a tavaly elnyert pályázatok kivitelezéséről és sikeres megvalósításáról, a Rendelőintézet jelenlegi tartozásállományáról (mely jelenleg stagnál, de várhatóan rövid időn belül csökkenni fog), illetve zárt ülés keretében egy önkormányzati ingatlanra írtak ki pályázatot, melyről bővebben ITT olvashatnak.

Szerdán délután a Humán Bizottság tagjai is összegyűltek. Ülésükön javaslatot tettek a 2015. évi sporttámogatások összegéről. Szvitankó Tamás bizottsági elnök elmondta:

„2015-ben ismét kiosztásra kerül 8 millió forint a város sportegyesületei között. Idén 16 egyesület pályázott, akiket hasonló összeggel támogatunk majd, mint az előző években. Bizottságunk azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy a fent említett 8 millió forintból 7.600.000 forintot osszon szét, valamint ahogy korábban, most is különítsen el 300.000 forintot rendkívüli esetekre.”

A bizottság tagjai megtárgyalták a Sárospataki Civil Kerekasztal Egyesület által beérkezett javaslatot is.

„Bizottságunkhoz eljutott a Sárospataki Civil Kerekasztal Egyesület javaslata, melyben több pontban fogalmazzák meg kéréseiket. Köszönjük levelüket, bizottságunk megtárgyalta a pontokat és az alábbiakra jutott:

Az egyesület kérte, hogy Sárospatak Város Önkormányzata alkossa meg a város idegenforgalmi koncepcióját és rendeletét. Ezzel a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület lesz megbízva. Kérték azt is, hogy a Sárospataki Kulturális Stratégia teljesítésének időarányos áttekintését végezzük el és vizsgáljuk felül. Erre az abban leírtak szerint, májusban kerül majd sor. Javasolják, a sárospataki utcanév-táblák megterveztetését és kihelyezését. Az előző testületi ülésen ezzel kapcsolatban már egyeztettünk, remélhetőleg ez évben ezek megújítására sor kerülhet.”

Tavaly Sárospatak Város Önkormányzata új díjakat alapított, melyek egyike a Sárospatak nyilvánosságáért díj. Ezt idén először, a Március 15-i városi megemlékezésen adják majd át.

„2014-ben a város önkormányzatának kitüntető rendelete több díjjal is bővült. Ezek egyike a Sárospatak nyilvánosságáért díj, mely adományozható a város nyomtatott és elektronikus információszolgáltatásában magas színvonalon végzett tevékenység elismeréseként. Ezt a díjat a Március 15-i, városi megemlékezés keretében fogjuk átadni. A kitüntetésben személy, vagy szervezet részesülhet. Több javaslat is volt, végül úgy döntöttünk, hogy a díjat idén egy szervezet kapja majd.”

A bizottságok által megfogalmazott javaslatokról holnap, vagyis pénteken dönt majd a képviselő-testület.

Feltöltő

Fel