Tamás Erzsébet legújabb kötetét mutatták be a Sárospataki Irodalmi Olvasókör tagjainak

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör ez évi első programján folytattuk a városunkban élő tehetséges, sikeres írók, költők és művészek bemutatkozását. Az összejövetelünkön Tamás Erzsébet: A sárospataki iparosok története c. legújabb kötetét Dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjtemények igazgatója,a teológia professzora nagyon szemléletesen mutatta be.

Tamás Erzsébet nyugdíjas pedagógus és termékeny író. Szorgalmas adatgyűjtő, könyvszerkesztő, és önfinanszírozó szerző. Eddig tizenkét helytörténeti könyve látott napvilágot. Nyolc dokumentum nyomtatásban jelent meg, négy pedig kéziratban készült el.

A szerző legújabb kötetét hihetetlen nagy adatgazdagság jellemzi, tizenkilenc fejezetben mutatja be a 16.századtól kezdve napjainkig a sárospataki iparosok történetét, az 1878-ban megalakult Sárospataki Általános Ipartársulást, a Sárospataki Ipariskola történetét. A teljesség igénye nélkül adja közre a Sárospataki Ipartestület könyvében fellelhető (1886-1951) a város és környékén, kilencvenegy iparos, kézműves szakmában tevékenykedő kiváló mesterek névsorát, amelyet napjainkig saját gyűjtésével egészített ki. A névjegyzéket értékes és érdekes fotók gazdagítják. Ezután a sárospataki Lakáskarbantartó Kisipari Termelőszövetkezet (1953), majd az Építő-és Szerelőipari Zrt. (1951-2014), és a Weinberg ’93 Kft.(1993-2014) szakemberei névjegyzéke olvasható. Páratlan az 1885-ben alapított Ifjúsági Közlönyökben 1941-ig megjelent iparosok hirdetései, egyedülálló a sárospataki iparosok mesterlevelei, iparengedélyek és a kitüntetések közreadása is.

A hiánypótló és különleges kötet tanulmányozása közben a sárospataki polgár találkozik önmagával, hiszen a város mutatkozik be, kik voltak a lakói, a névsorokban találkozhatunk azokkal, akik iparosként fontos és példaértékű szerepet játszottak Sárospatak történelmében. A megjelenítésében ízléses, tartalmában nagyon gazdag dokumentum nekünk, a ma élő patakiaknak üzen, a múltban élő kiváló felkészültséggel rendelkező iparos, kézműves elődeinkről, a jelenleg is tevékenykedő szakemberekről, akikre büszkék lehetünk. A városunk összefoglaló történetéhez, monográfiájához hiánypótló dokumentum.

Ezután Tamás Erzsébet beavatott a legújabb könyve megjelenése titkaiba. Megtudhattuk hogy a témával kapcsolatban három évig gyűjtötte a képeket, a mesterleveleket, a hirdetéseket és a szövegeket. A Sárospataki Levéltárban az artikulusokat (céhtörvényeket) tanulmányozta, aztán a Sárospataki Ipartestület (1886-1951) Felvételi Naplójából három hónap alatt állította össze az iparosok foglalkozás szerinti névjegyzékét. Ezután az összekötő szöveg megírása,számítógépes adatbevitele, az összegyűjtött dokumentumok szkennelése, majd a lektorálás, javítás után a kötet összeállítása, szerkesztése,a borító megtervezése következett, a munkálatok a könyv nyomtatásával zárultak.

Nagyon hálás, hogy a csaknem másfélszáz oldalas dokumentum kiadását Dávid Sándor, Timári István, Stumpfné Gyöngyösi Etelka, Éger Gábor, Debreczeni Gézáné, Kurucz Tamás, Mitró Lajosné önzetlenül segítették, támogatták. A jövőbeni tervei között szerepel a sárospataki gyáriparosok, kereskedők és egyéb foglalkozásúak bemutatásával kapcsolatos kötet összeállítása, közreadása.

Nagy tisztelettel köszönjük Dr. Dienes Dénes professzor úrnak, Tamás Erzsébet legújabb kötete színvonalas, értékes bemutatását és elemzését. Mindkettőjüknek jó egészséget, további sikert, elismerést kívánunk.

„..Legnagyobb tisztesség a munka, legjobb titulus a »mester«, s legjobb
nemesi czimer, a kézmüves czimere a mühely ajtó fölött.”
(Jókai Mór, 1868.)

Halász Magdolna Köri elnök

Feltöltő

Fel