Tavaszra megújul a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola

Ősz óta zajlik és vélhetően tavasszal be is fejeződik a sárospataki Szent Erzsébet általános Iskola felújítása – hangzott el a munkálatok állását ismertető sajtótájékoztatón és lakossági fórumon.

Energetika és tornaterem

Kissné Murányi Andrea az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő iskola igazgatója elmondta, összesen mintegy 520 millió forintos beruházásról van szó.  Ennek keretében elsősorban energia megtakarítást célzó fejlesztéseket hajtanak végre a főépületen, valamint a tornatermen. A pályázatra azért volt szükség, mert az 1979-ben átadott intézmény szigetelése nem felel meg a kor követelményeinek és a lapos tetős épület több helyen is beázott már. A fenntartó segítségével jutottak hozzá a támogatáshoz, amely megoldást jelent az eddigi problémákra. A beruházás során megújul például a teljes fűtési rendszer, új kazánházat alakítanak ki, kicserélik a radiátorokat, a tornatermen pedig szinte mindent felújítanak, az öltözőktől kezdve a vizesblokkon át a burkolatokig. A sportépület sátortetőt is kap. Ezzel azonban még nincs vége a munkálatoknak, ugyanis az udvaron játékokat helyeznek el, épül egy új futó- és egy műfüves pálya is, de lesz parkosítás is. Az intézményt végül szigetelik és szép, új külsőt is kapnak az épületek – közölte az igazgató. Kissné Murányi Andrea azt is elmondta, hogy az átmeneti időszakot egy „kirándulásként” élik meg a pedagógusok és a gyerekek. A kivitelezés időszakára ugyanis el kellett hagyni az iskola területét. A tanítást addig az önkormányzattól kapott épületben, a Carolina Óvoda egykori helyén, a római katolikus plébánián, valamint a Farkas Ferenc Művészeti Iskola termeiben oldják meg. Mint elhangzott, az ősszel elkezdett munka a tervek szerint április végére fejeződhet be, de 2015. szeptember elsején biztosan a felújított iskolában kezdődik meg az új tanév.

Az önkormányzat is örül

Aros János a város polgármestere elmondta, hogy szívesen, de nem minden öncél nélkül segítettek a katolikus iskolán. A volt óvoda épület ugyanis már évek óta üresen állt, ezért jelentős beruházásokra volt szükség ahhoz, hogy ott ismét oktató-nevelő munka folyhasson, amit az Egri Főegyházmegye végeztetett el saját forrásból. Ezzel együtt a város önkormányzata azért is örül a beruházásnak, mert a tornacsarnokkal, valamint a műfüves pályával javulnak a sportolás feltételei Sárospatakon, ezzel pedig sokat tudnak enyhíteni a teremgondokon, egyben az utánpótlás edzések feltételein.

Bódisz Attila

Feltöltő

Fel