Idén, már a 60 év felettiek is megkaphatják az influenza elleni védőoltást

Sárospatakon szerencsére még nem jellemző, hogy valaki az influenza tüneteivel fordult volna orvosához. Az elmúlt években az a tapasztalat, hogy fokozatosan csökken azok száma, akik végül influenzásak lesznek, tudtuk Dr. Cserkúti Sándor. Ez főként annak is köszönhető, hogy sokan előre gondolkodnak és időben beadatják a védőoltást. Ettől az évtől ki is bővült azok köre, akik élhetnek az ingyenes oltás lehetőségével.

„Az eddigi éveknek megfelelően, ugyanaz a betegcsoport jogosult az ingyenes védőoltásra. Ami azonban fontos, hogy az életkorhoz kötött ingyenesség megváltozott. Eddig, a 65 év felettieknek járt ingyenesen az oltás, idén azonban már 60 év felett minden magyar állampolgárnak, aki kéri és javasoljuk beadjuk az injekciót. Általában az idült megbetegedésben szenvedőknek, elsősorban a szív és érrendszeri, anyagcsere betegségekben szenvedőknek tanácsoljuk a védőoltás beadatását, azonban véleményem szerint lényeges, hogy a zárt közösségben, tehát otthonokban élők és a terhes anyukák is megkapják a vakcinát” – mondta Dr. Cserkúti Sándor.

A doktor úr azt is hozzátette, hogy az oltást követően 2-3 hétre van szükség ahhoz, hogy a védettség kialakuljon. Emellett a változatos étrend, a mozgás és közösségi terekben a gyakori szellőztetés is sokat segíthet a betegség elkerülésében.

„Egy normál influenza pár nap alatt tüneti kezeléssel általában meggyógyul. Bőséges folyadékfogyasztás, vitaminok és lázcsillapítás, pár nap ágynyugalom a javasolt. Ha szövődmények jelentkeznek, például tartósan magas láz, erős köhögés, nagy levertség vagy más egyéb tünetek, akkor mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni.”

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint a 60 éven felüliek és a rizikócsoportokba tartozók számára 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre, amelyet már lehet kérni a háziorvosoktól.

Feltöltő

Fel