Kiállítás a Művelődés Házában az adventi készülődés jegyében

A harang unokája a csilingelő kiscsengő. Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára földszinti vitrinsorában Goreczky Béláné Márti több mint 150 darabból álló csengő-gyűjteményének különleges darabjait tekinthetik meg.

Az első darabot tudatosan vásárolta a ’90-es évek közepén, a családi hagyományt ápolva. A családot minden évben karácsony napján a legidősebb családtag a csengő hangjával hívta, hívja gyertyagyújtásra, majd a várva várt közös éneklésre. Az elmúlt húsz évben a karácsony közeledtével a családtagok, rokonok és barátok gazdagították a gyűjteményt.  Márti gondolatai e gyűjteményről:

„A porcelán és az abból készült használati- és dísztárgyak gyermekkoromtól vonzottak, így először azokra a csengőkre figyeltem fel. Később rácsodálkoztam a különféle anyagokból készültekre is – kerámia, üveg, fém, fa, textil- nagy örömet szerzett, ha megvásárolhattam vagy ajándékba kaphattam. A látvány mellett a csengő hangja is elbűvöl, mindegyik másként csilingel. Igen, a csengők csilingelnek, de rám a harangszó is nagy hatással van szintén gyermekkorom óta. Mert a pataki templomokban a nap különböző óráiban megszólaló harangok- úgy érzem- irányt és biztonságot adnak mindennapjainknak és ünnepeinknek. Hívásukra hallgatva sokan kapunk lelki megbékélést, vigaszt életünkben.  A csengők, csengettyűk pedig az ő gyermekeik, unokáik, ahogyan generációkon át a folytonosságot érezzük békében, szeretetben. Minden ember adventi ünnepének fényéhez és melegéhez örömmel és szeretettel járulok”

Hangolódjunk az ünnepre e gondolatokkal :

Móra László: Karácsonyi csengő

 

Csingilingi, cseng a csengő,

Száll a szánkó, mint a felhő,

Csaknem elszakad a gyeplő,

Csingilingi, cseng a csengő.

 

Égi szánkót hajt az angyal.

És mire az estihajnal

Megjön a szép fenyőgallyal,

Cseng a csengő, jő az angyal.

 

Itt a Jézus angyalkája,

Égben termett csodafája,

S mindent, mindent aggat rája

A kis Jézus angyalkája.

 

Arany diót, arany csengőt,

Ezüst lepkét, ringót rengőt,

Amilyen még földön nem nőtt,

S csilingelő arany csengőt.

 

Kis Jézus angyalkája,

Ahol sok a koldus, árva,

Hol jóságod legtöbb várja,

Ott pihenj meg legtovábbra.

 

Hozz örömet, békességet,

A szíveknek melegséget,

Karácsonyi szép meséket,

S az Istennek dicsőséget.

Feltöltő

Fel