Hadtörténeti érdekességek az ÁVG-ben

„Magyarország nagy háborúja” címmel, 2014. december 2-án a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei idézték meg a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai számára a több mint négy évig tartó első világháborút.

A résztvevők a háború századik évfordulóján nemcsak harci eseményekről, politikai mozgatókról hallhattak szakszerű, tárgyilagos előadást, hanem közelebb kerültek a kiszolgáltatott frontkatonához s a hátország nélkülözőihez is. Az interaktív foglalkozások szemléletesen mutatták a háborús mindennapokat: számos megdöbbentő vagy épp rácsodálkozást keltő információ között világossá lett például, hogyan eszköz és fegyver egyszerre a régészeti ásatásokból előkerülő gyalogsági ásó, miért volt féltett kincs a katonaláda, mi mindent árult el viselőjéről egy-egy egyenruha, s hogy a számos egyéni tragédia hogyan terebélyesedett világégéssé.

A tudományos ismeretterjesztő program a méltó megemlékezés mellett a forrásokból, a ma már múzeumi műtárgyakból kinyerhető, objektíven értékelhető információkra irányította a diákok figyelmét.

Feltöltő

Fel