Informatikai Konferencia a Comenius Karon

2014. november 25-én „Tablettel tanórán” címmel regionális informatikai konferenciát tartott az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karának Reál Tudományok Intézete.

A rendezvényen Dr. Kelemen Judit dékán asszony köszöntője, illetve Dr. Hauser Zoltán rektori megbízott megnyitó beszéde után Dr. habil. Kis-Tóth Lajos főiskolai tanár, intézetvezető, Dr. Antal Péter főiskolai docens és Dr. Kis-Tóth Lajosné szakvezető tanító előadását élvezhette az 1. sz. tantermet zsúfolásig megtöltő közönség.

Ezt követően egy bemutató óráról készült felvételt nézhettek meg a jelenlévők; a Molnár Lászlóné nyugalmazott szakvezető tanító munkafüzetének felhasználásával készült „Értem…” című digitális munkafüzet tanórai alkalmazási lehetőségeire mutatott példát Sándor Luca főiskolai hallgató (segítője Pletenyik Dóra).

A Comenius Kar néhány oktatója 2013 szeptemberében csatlakozott az Eszterházy Károly Főiskolán több éve tartó kutatáshoz, aminek lényege, hogy a hagyományos tankönyvek, munkafüzetek helyett tabletet használnak a tanulók a tanórákon; ezen okos eszközök segítségével érik el a hozzáértő pedagógusok, szoftverfejlesztő szakemberek által az ún. „FELHŐ”-be feltöltött tananyagtartalmakat. A bemutató órához, illetve a digitális munkafüzethez kapcsolódóan Sontráné dr. Bartus Franciska és Stókáné Palkó Mária főiskolai oktatók röviden beszámoltak arról a munkáról, amit a 2013 szeptemberétől ezen a területen végeztek.

A konferenciának különös érzelmi töltést adott Molnár Lászlóné néhány gondolata, amit a bemutató kapcsán megosztott a résztvevőkkel. Az általa mondottak megerősítették azt az örök érvényű igazságot, hogy a tanítás-tanulás folyamatába bármilyen eszközt – könyvet, munkafüzetet, palatáblát vagy éppen tabletet – bevonhatunk, a legfontosabb szereplői mégis a gyerekek és a munkájukat segítő, szervező, irányító pedagógusok maradnak…

A rendezvény zárásaként a hallgatók számára meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére került sor, majd a résztvevőket az Internet Kávézó megnyitására invitálták a szervezők.

 


Fel