Refisek sikere az Országos Gyermekkultúra Konferencián és Kiállításon

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának Neveléstudományi Tanszéke, Vizuális Nevelési Tanszéke,  Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, valamint a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara Gyermekkultúra Konferencia és Kiállítás címmel  szervezett rendezvényt. A konferencia célja az volt, hogy tudatosan ráébresszék a szakmai közeget az együttgondolkodás fontosságára a felelősségről, nevelésről, anyanyelvről és identitásról. A szervezők multidiszciplináris szempontból közelítettek a gyermekkultúra értékeihez, a rendezvény komplex szemléletmódjával, izgalmas témáival egységben láttatta a művészetpedagógiákat, a gyermekért és a gyermek által létrehozott művészeti alkotásokat. A célközönségét a tudományos, szakmai közönség képezte, de a szervezők számítottak  a hallgatók, illetve a tudatos szülők részvételére is.  A konferencia  programjában szerepeltek plenáris előadások, tematikus szekciók, műhelymunkák egyetemi hallgatókkal és gyerekekkel, kiállítások, intézmények bemutatkozásai, művészeti produkciók és a konferenciához kapcsolódó pályázat ünnepélyes eredményhirdetése.

A gyermekek olyan részleteit látják meg a világnak, amelyet egy felnőtt esetleg már soha. Ennek a varázslatos, élő, mégis pontosabb természetszemléletnek adott teret az a fotópályázat, amelyet az ELTE TÓK Neveléstudományi Tanszéke, Természettudományi Tanszéke és Vizuális Nevelés Tanszéke hirdetett meg Természet és művészet – A természet gyermekszemmel címmel. A beérkezett pályaműveket vizuális szakértőkből és pedagógusokból álló zsűri értékelte. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának két tanulója Koselák Petra és Marton Dominika Petra által készített  képek is bekerültek a legjobbak közé. A felkészülést segítő pedagógus Csikó Szilvia tanárnő volt. Az Akarsz-e játszani, mindent, mi élet? címet viselő fotósorozat olyan képeket tartalmazott, amelyek Kosztolányi Dezső valamely lírai költeményének illusztrálására készültek, a mű által ébresztette gondolatokat jelenítettek meg, miközben a pályázók életterét, környezetét ábrázolták. Az író felfogásában a gyermekkor és az életteljesség szoros kapcsolatban állt egymással, a játékosság a teljes élet megalkotásának lehetőségét kínálta számára. A gyermeki hang nagy hatással volt Kosztolányira, számos kötetében  visszatért,  a gyermekek látásmódját vette kölcsön felnőttként. Kézenfekvőnek tűnt az ötlet, hogy  Kosztolányi néhány verséhez társítsák a képeiket.

A kiválasztott és díjazott pályaműveket az ELTE TÓK Vizuális Nevelési Tanszékének Bálványos Huba Galériájában állították ki.

Feltöltő

Fel