Letették az új mentőállomás alapkövét Sárospatakon

Várhatóan egy év múlva, 2015 november 30-án adják át Sárospatakon annak az új mentőállomásnak az új épületét, amelynek alapkövét tegnap ünnepélyes keretek között helyezték el. A lakótelepi városrészen található, jelenleg üres területen létesítendő mentőállomás 14 új munkahelyet teremt és mintegy 26.000 ember ellátásáért felel majd ezt követően. Az új létesítmény mintegy  100 millió forintból valósul meg és korszerű körülményeket biztosít majd az itt dolgozóknak.

Sárospatakon eddig három ütemben valósult meg az egészségügyi ellátás fejlesztése. Először mintegy 900 millió összértékben a Járóbeteg Szakellátó Központ  kialakítása, majd közel 130 millió forintból  a Rendelőintézet  felújítása tette még hatékonyabbá és korszerűbbé Sárospatak valamint a hozzátartozó települések betegeinek ellátását. Most pedig, 100 millió forint összértékben annak a mentőállomásnak az építése kezdődött el az alapkő letétellel, amely a harmadik mérföldkőként, túlmutatva a sárospataki járás területén is, mintegy 26.000 ember ellátásáért felel majd – mondta az ünnepségen Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. Kiemelte, több éves munka eredménye az, hogy az alapkő letétellel elindulhatott a mentőállomás létesítése.

„Régi vágya ez a mentőállomás, nem csak a sárospatakiaknak, hanem a pataki járásban élő polgároknak is. Ha ez felépül, bárki, bárhol rosszul lesz, 15 percen belül odaér majd a mentő. Ez nagyon fontos egyrészt a térség életében, de Sárospatak egészségügyi ellátásának szempontjából is. Jövő novemberre megépül az állomás, és akkor már csak a volt szülőotthonnak az épülete vár felújításra, melyet szintén egészségügyi ellátásra szeretnénk majd hasznosítani. Ehhez még keressük a megfelelő pályázatot. Mindezeknek köszönhetően úgy hiszem, hogy Patak és a járás egészségügyi ellátása nagyot fejlődött” – nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő.

Sárospatakon több dolog is indokolta a mentőállomás megépítését.

„Alapvető cél, hogy a projekt során végrehajtott infrastrukturális, gépjármű- és orvostechnikai eszközfejlesztések által javuljon az OMSZ prehospitális ellátás színvonala.

Megvizsgáltuk a mentőtérképeinket és azt néztük, hogy a kiérkezési idők – amelyekről tudjuk, hogy döntően befolyásolják a betegek túlélését – tekintetében hogy állunk az országban, valamint hogy ha van pénz mentőállomásokra, akkor azok hol hasznosulhatnak a legjobban. Ezek egyike volt Sárospatak. Egyértelmű volt számunkra, hogy itt érdemes mentőállomást alapítani és új kapacitást idehelyezni ahhoz, hogy jelentős számú lakosság hamarabb ellátáshoz juthasson”– mondta Dr. Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

14 új munkahely, 2 új mentőautó és egy korszerű mentőállomás, ez lesz az eredménye a várhatóan jövő év november végéig befejeződő beruházásnak. A részletekről Dr. Beitenbach Géza, regionális orvosigazgató beszélt.

„Az elsődleges célunk a mentőállomás megépítésével, hogy növeljük azoknak a területeknek a számát, amelyeket 15 percen belül elérünk. A gyors segítséget az itt élő lakosok is érzékelni fogják. Nem csak a település nagysága, hanem az idegenforgalom és az elhelyezkedés is indokolttá tette, hogy itt egy mentőállomás épüljön.

Az OMSZ az újépítésű mentőállomásokat korszerű építőanyagok felhasználásával kívánja megvalósítani, megújuló energiaforrás (napkollektor) telepítésével, mivel a beruházások során minden esetben figyelembe kívánjuk venni hosszútávon mind a környezeti, mind a pénzügyi fenntarthatóság követelményeit. A tervezés során figyelembe vettük az állomásra kerülő mentőautó típusok méreteit is. Az épület modern, motoros ajtókkal ellátva. A mentőszolgálatnál kötelező napközben 1 percen belül kivonulni, így ezek az ajtók ezt is segítik majd.

14 új munkahelyet teremt az állomás. Természetesen várjuk majd az itt, vagy a környéken élők jelentkezését. A munka elég speciális képzettséget igényel, hiszen mentős szakápolókra lesz szükség, valamint olyan gépkocsivezetőkre, akiknek van érettségijük, PÁV I. vizsgájuk illetve C típusú jogosítványuk” – mondta a regionális orvosigazgató.

Az alapkőletételen elhangzott: a legfontosabb, hogy a térség bármely pontján a 15 perces időszinten belül bárki segítséget kapjon – ez pedig a sárospataki mentőállomás létesítésével teljes biztonsággal megvalósul.

Feltöltő

Fel